У Колумбії ухвалили закон про амністію для повстанців

Читать на русском
Парламент Колумбії зробив важливий крок на шляху реалізації мирного договору про припинення громадянської війни, яка тривала понад 50 років.

Амністія не поширюється на бойовиків, обвинувачених у масових розправах над людьми.

Обидві палати парламенту Колумбії – Сенат і Палата представників – ухвалили закон про амністію для бійців Революційних збройних сил Колумбії (FARC).

Про це в Twitter повідомив президент Колумбії Хуан Мануель Сантос назвав цю подію «першим кроком до консолідації світу», передає «Слово і Діло».

В Сенаті в підтримку закону проголосували 69 зі 102 членів. Раніше законопроект про амністію підтримав 121 зі 166 депутатів Палати представників. У нижній палаті не було тих, хто голосував проти, однак було багато утрималися.

Ухвалений документ закладає правову базу для реінтеграції членів FARC у суспільство. Амністія не поширюється на бойовиків, обвинувачених у масових розправах над людьми, зґвалтуваннях і викрадання. Їм доведеться відповідати перед спеціальними трибуналами. Згідно з планами, вже в січні має розпочатися демобілізація формувань FARC. Тисячі бойовиків почнуть залишати бази в горах і здавати зброю.

Закон про амністію, ухвалений у рамках реалізації мирного договору між урядом і повстанцями, укладеного в листопаді під егідою ООН. Він покликаний покласти край громадянській війні в Колумбії, в результаті якої загинули близько 300 тисяч людей. Ще понад сім мільйонів колумбійців стали переміщеними особами.

Нагадаємо, в листопаді колумбійська влада підписала остаточний мирний договір із лівою повстанською організацією Революційних збройних сил країни (FARC).

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: