Твоя нова поліція. Як політики обіцяли реформувати МВС

Читать на русском
Смерть патрульних поліцейських у Дніпрі змусила задуматися над тим, що роблять не так керівники правоохоронних органів і які їхні обіцянки потребують якіснішого виконання.

На вихідних Україну сколихнула трагедія: в Дніпрі посеред білого дня озброєний колишній «торнадівець» застрелив двох патрульних поліцейських та намагався поранити водія маршрутного таксі, що спробував заблокувати його авто. Зухвалість вчинку підсилив той факт, що за весь час роботи патрульної поліції – це перші втрати в її особовому складі. У вбитих патрульних залишилися сім’ї і діти, які свого часу напевне запитають: а які помилки керівництва поліції стали фатальними для їхніх батьків? «Слово і Діло», звісно, не береться дати відповідь на це запитання, однак вважає, що буде не зайвим нагадати високопосадовцям про їхні обіцянки поліцейським, що так відчайдушно захищають наш із вами спокій.

Почалося все з того, що у грудні 2014-го замміністра внутрішніх справ Ека Згуладзе пообіцяла, що наступного року заробітна плата співробітників МВС суттєво зросте. Однак підвищення її на 25% від суми ставки, проведене у грудні 2015-го, навряд чи можна назвати суттєвим, особливо якщо врахувати, що йшлося лише про індексацію зарплат, тобто про підвищення суто на відсоток інфляції. Словом, цю обіцянку Згуладзе провалила. Щоправда, коли вона пообіцяла, що зарплата патрульних складе 6-8 тис. грн, то в цілому не збрехала: насправді їхня заробітна плата склала від 6 до 10 тис. грн.

Невиконаним залишилось і зобов’язання Хатії Деканоїдзе про обов’язкове проходження всіма кандидатами на посади керівників та слідчих співбесіди та «телеграфу». «Слово і Діло» ще в березні цього року звернуло увагу на те, що детектора брехні, як і переатестації взагалі, дивним чином оминув заступник начальника Головного управління Національної поліції в Києві Віталій Стрижак.

Крім того, можливо, злочинців ловити було б легше, якби патрульна поліція вчасно запрацювала не тільки в містах-мільйонниках (це якраз виконана обіцянка, що належить міністру внутрішніх справ Арсену Авакову), але й на автотрасах, як обіцяла Деканоїдзе в січні. З її слів, патрульні на трасах мали би з’явитися ще до кінця травня цього року. Для того, щоб надати цій обіцянці статус невиконаної, «Слову і Ділу» вистачило того, що патрулювання траси Київ-Чоп розпочалося вже в червні, але й вона стала не останньою, на яку виїхали працювати екіпажі нової поліції. Пізніше Деканоїдзе вже пообіцяла, що на всіх трасах поліція зв’явиться до кінця 2016 року.

Ека ЗгуладзеПерший заступник Міністра внутрішніх справ України
Згуладзе запевнила, що претендентів у патрульну службу поліції будуть вчити тактиці інструктори з СШАСказано 19 січня 2015 р.Статус обіцянки: Виконано

Втім, немало в процесі реформування поліції таки справді змінилося. Наприклад, зникли як вид Державтоінспекція та Управління з боротьби з організованою злочинністю. Це все – «на совісті» Авакова. На зміну їм мали прийти молоді та амбітні поліцейські: Згуладзе пообіцяла, що вік нових працівників МВС не перевищуватиме 35 років (і це дійсно так), а також що їх готуватимуть американські спеціалісти. В останньому випадку Згуладзе також не схибила: інструктори МВС пройшли щонайменше 2-тижневий курс навчання від спеціалістів зі США. До речі, у американців українські правоохоронці перейняли не лише досвід, але й спеціальний підрозділ – КОРД (аналог американського SWAT).

Теоретично все це мало б допомогти запобігти трагедії, що сталася в Дніпрі, однак очевидно, що цього виявилося недостатньо. Експерти й суспільство говорять про брак досвіду й підготовки з боку поліцейських.

Між тим, добігають кінця терміни виконання інших обіцянок голів МВС та Нацполіції. Наприклад, зобов’язання Деканоїдзе у вересні підготувати стратегію розвитку Національної поліції, чи Авакова – надати поліції перші авто за Кіотським протоколом протягом осені. Також покращенню якості роботи поліції мало би сприяти обіцяне Деканоїдзе створення поліцейської академії (певно, ще одне запозичення з американської правоохоронної системи), а очищенню рядів – її ж обіцянка про повторне звільнення працівників, що не пройшли переатестацію, але поновилися через суд.

Загалом же, як пообіцяв Арсен Аваков, чисельність української поліції складатиме не більше 120 тисяч осіб. Хотілося б вірити, що йдеться про 120 тисяч добре підготованих, мотивованих і відповідно освічених правоохоронців.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: