Перші шпитальні округи в Україні та прориви в медицині: експерт розповів про реформу охорони здоров'я

Читать на русском
Юрій Ганущакексперт з питань місцевого самоврядування

Концепція – це протокол намірів, а положення можуть коригуватись. Існують позиції, які не є нагальними й можуть бути відкориговані в процесі впровадження.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт «Реанімаційного пакету реформ» Юрій Ганущак, аналізуючи схвалення Кабміном медичної реформи та створення шпитальних округів в Україні.

«Постанова про формування шпитальних округів є більш актуальною для реформування охорони здоров’я та реструктуризації вторинної ланки охорони здоров'я, переведення матеріально-технічної й управлінської системи в працездатний стан, тому акцентувати слід на цьому», – наголосив Ганущак.

Медична реформа: що обіцяли українцям політикиРеформування системи охорони здоров’я – одна з найбільш довгоочікуваних реформ в Україні. «Слово і Діло» вирішило нагадати, хто і які зміни обіцяв внести до вітчизняної медичної системи.

На його думку, реструктуризація вторинної ланки – наразі більш нагальна проблематика, ніж концепція реформування, тим паче протягом року вона навряд чи буде впроваджена через потребу вносити зміни до законодавства.

Як уточнив експерт, постанова цих змін не потребує й уже зараз встановлює, яким чином формується шпитальний округ.

Найголовніше – відкривається можливість розвитку паліативної допомоги, що наразі дуже актуально. Цього в нас не було взагалі. Навіть не в кожній області є такі лікарні. Це серйозний прорив.

«Шпитальний округ – це система управління закладами охорони здоров'я другого рівня. Фактично, якщо сьогодні кожна районна лікарня виконує весь спектр завдань, які покладені на вторинку, а в реальності вона їх не виконує, то в рамках шпитального округу йде спеціалізація лікарень. Є основа – лікарні інтенсивного лікування, а далі вже спеціалізація. При цьому мають виконуватися завдання наближеності. Наприклад, травмпункти мають бути скрізь у зоні досяжності», – пояснює фахівець.

Звісно, округи ще потрібно створити, але сам факт затвердження постанови – це вже позитив, якого чекали цілий рік, тому що змінювались очільники МОЗ, зазначив експерт.

«В цьому сенсі ми відстаємо від плану реформи», – проаналізував Юрій Ганущак.

Нагадаємо, з 1 січня 2017 року заплановано підвищення заробітної плати медпрацівників на 30%. Також будуть збільшені видатки на закупівлю ліків на 2 млрд грн.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: