Кримінальні провадження проти Януковича і «сім’ї»

Читать на русском

У понеділок у Святошинському райсуді Києва за допомогою відеоконференції відбувся допит колишнього президента України Віктора Януковича. Як відомо, допитували президента-втікача не як обвинувачуваного, а як свідка у справі колишніх співробітників спецпідрозділу «Беркут». І хоча генпрокурор Юрій Луценко й зачитав йому підозру в державній зраді, досудове розслідування у злочинах Януковича триває.

Зокрема, як повідомили нещодавно в Генеральній прокуратурі, екс-президента підозрюють у заволодінні спільно з іншими держслужбовцями (зокрема, з екс-міністром енергетики Едуардом Ставицьким) державним майновим комплексом «Пуща-Водиця», що в урочищі «Межигір’я» на суму 540 млн грн, а також ділянкою в заповіднику «Сухолуччя», отриманні так званого «гонорару» (а по суті хабара) від друкарні «Новий світ» у розмірі 26,6 млн грн, незаконному створенні й фінансуванні з Бюджету телекомунікаційної мережі спецпризначення на базі «Укртелекому». Також Януковича можуть звинуватити в фальсифікації ухвалення «диктаторських законів» та в головному – в організації злочинного угруповання, що в січні-лютому 2014 року заподіяло смерть 78 людям.

У провадженні щодо «Укртелекому» разом із Януковичем фігурує й колишній прем’єр-міністр України Микола Азаров. Також слідчі Генпрокуратури намагаються довести його причетність до протидії мирним акціям протесту й окремо – ухвалення Кабінетом міністрів постанов, що розширювали застосування спецзасобів проти мітингувальників.

Проти екс-голови МВС Віталія Захарченка відкрите провадження щодо організації злочинної організації та масових убивств у центрі Києва, вказівок щодо застосування спецзасобів проти протестувальників і розтрати коштів на суму майже 1,8 млн грн.

Одіозного колишнього генпрокурора Віктора Пшонку підозрюють у заволодінні державними коштами на суму 68,3 млн грн, призначених для поточного ремонту будівель ГПУ та співучасть у розгоні Євромайдану.

Більше про досудові розслідування, що ведуться відносно колишніх українських посадовців, дивіться в інфографіці «Слова і Діла».

Нагадаємо, 21 листопада в Україні відзначили день День Гідності та Свободи, заснований на честь початку революційних подій 2013-2014 років.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: