Як Україна озброює свою армію – головні обіцянки політиків за два роки

Читать на русском
Редакція Слово і Діло підготувала огляд обіцянок українських політиків щодо переозброєння ЗСУ, поставок нової та ремонту старої техніки.

Зіткнувшись з агресією, Україна виявилася вимушеною надолужувати згаяний час на переозброєння армії та створення нових видів зброї. «Слово і Діло» підготувало низку резонансних обіцянок, даних представниками українського політичного Олімпу щодо переозброєння Збройних сил України.

Військова агресія Росії змушує українських конструкторів створювати нові види озброєння практично авральними темпами. Один із прикладів винахідницької думки продемонстрували харківські конструктори, які створили газодетонаціонний міномет і кулемет, при стрільбі з яких не використовується пороховий заряд. Розробку здійснили в Харківському національному університеті Повітряних сил ім. Кожедуба.

Повернемося до політиків. Найбільш популярними обіцянками тут є поставки відремонтованої або відновленої техніки. Так, 22 серпня 2015 року Президент України Петро Порошенко пообіцяв до кінця року поставити в Збройні сили понад 300 одиниць бронетанкової техніки.

Своєю чергою, міністр оборони України Степан Полторак 13 вересня 2015 року запевнив, що до кінця року армія отримає вже близько 400 одиниць бронетехніки – БТР, БМП та основних танків. Обидві обіцянки політики виконали.

19 вересня 2015 року Степан Полторак заявив, що Львівський бронетанковий завод до кінця року поставить ще 31 танк. Цю обіцянку в Міноборони також виконали.

На терені виконаних обіцянок у сфері озброєння ЗСУ відзначився й секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов. 26 січня 2016 року він заявив, що найближчим часом партія сучасних безпілотних авіаційних комплексів вітчизняного виробництва буде передана ЗСУ, а потім направлена ​​до зони проведення АТО.

Як бачимо, з поставками традиційного озброєння політики більш-менш справляються. Але «Слово і Діло» фіксує й невиконані обіцянки в питаннях озброєння. Вони стосуються поставок інноваційної техніки ЗСУ.

Степан Полторак тут провалив обіцянку закупити сучасні засоби спецзв'язку протягом 120 днів, яку дав 3 липня 2015 року.

Ним також не виконана обіцянка поставити армійцям новітні «Дозори-Б» до кінця 2015 року, яку міністр дав 19 вересня 2015 року в рамках відвідування ДП «Львівський бронетанковий завод».

У скарбничці «Слова і Діла» є й обіцянки, термін виконання яких ще не сплив, а наші аналітики моніторять процес їх виконання. 21 липня 2015 року Петро Порошенко пообіцяв, що морські піхотинці отримають модернізовану військову техніку, оснащену за стандартами НАТО.

Так само Україна очікує отримати від США додатково 1,5 тис. тепловізорів. Відповідну обіцянку дав Степан Полторак 4 жовтня поточного року. Поставки очікуються до кінця 2016 року.

Примітно, що народний депутат В'ячеслав Богуслаєв, керівник ПАТ «Мотр Січ», що відомий тісними контактами з московським керівництвом, також пообіцяв сприяти поліпшенню обороноздатності країни. Зокрема, шляхом оснащення ЗСУ сучасною авіаційною технікою та високоточними видами озброєння. Цю обіцянку він дав на позачергових парламентських виборах 2014 року, будучи кандидатом у народні депутати України за одномандатним виборчим округом №77.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: