«Героям слава!»: хто йде до великої політики, експлуатуючи тему патріотизму?

Читать на русском
Олександр Радчукполітолог

Після сплеску патріотизму в 2014 році все більше політиків долучаються до системної роботи з розвитку нових політичних сил у чітких постулатах націоналізму. Осінь 2016 року – яскравий приклад активізації правих партій.

Таку думку в ексклюзивному матеріалі «Праві замикають фланг. Чому дедалі більше політиків тяжіють до націоналізму?» спеціально для «Слова і Діла» висловив політичний експерт Олександр Радчук.

«Популярність правих партій логічна, адже з кожним днем зростає втома від усіх політичних скандалів і популізму, збільшується запит на зрозумілу державну ідеологію, на «наведення ладу» саме в державних справах», – констатував Радчук.

В Україні триває війна. Саме запит на сильного, патріотичного лідера, який переможе ворога та виведе країну з кризи, є однією з базових переваг націоналізму.

Зараз на цій темі будуть грати та боротися за виборця такі сили, як «Свобода», «Національний корпус», «Правий сектор», «Братство» та «Національний рух «Державницька ініціатива Яроша».

«Сьогодні найбільш відомою та рейтинговою є партія «Свобода». Це єдина права партія, яка може розраховувати на державне фінансування», – зазначив він.

Також, за його словами, сильну конкуренцію «Свободі» складе нещодавно створений «Національний корпус» на чолі з позафракційним нардепом-мажоритарником Андрієм Білецьким.

«У «Національному корпусі» не приховують відвертої націоналістичної риторики й сподіваються, що саме «азовці» та всі, хто симпатизує добровольцям, стануть ядром майбутньої партії», – підкреслив політолог.

Водночас, на його думку, набагато гірше зі стартовими позиціями у політичної партії «Правий сектор», яка втратила в рейтингах після відходу Дмитра Яроша.

«Після гучних скандалів і через брак лідерського та організаційного потенціалу партія може проявити себе хіба що під час чергових політичних потрясінь на кшталт революції», – вважає він.

При цьому в самого Яроша та його новоствореної партії ДІЯ, шанси також невисокі.

«Фактичним рейтингом партії можна вважати особистий рейтинг Яроша, якого на позачергових виборах президента в 2014 році підтримали 0,7% громадян (майже 128 тисяч осіб)», – додав Радчук.

Головна перевага правих партій на виборах – чіткість їхніх поглядів і максимальна мобілізація свого електорату.

«Більшість експертів сходяться на думці, що в Україні є певний електоральний кордон для правих ідей. Цей показник коливається в рамках від 7 до 10% громадян, які можуть взяти участь у наступних виборах. Тому найближчим часом нас очікують справжні політичні баталії в правому партійному напрямку в боротьбі за свого виборця», – пояснює експерт.

На його думку, найбільшу перевагу на виборах може отримати та права політична партія, яка запропонує найбільш оптимальну стратегію змін у країні з ухилом у націоналізм, але без переваги в радикальних методах досягнення своїх цілей.

Детальніше читайте в матеріалі «Праві замикають фланг. Чому дедалі більше політиків тяжіють до націоналізму?».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: