Експерт: одне з геополітичних очікувань Путіна – зміна «нормандської четвірки»

Читать на русском
Михайло Пашковспівдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова

Хоче цього Київ чи ні, але залучати Росію до переговорів із врегулювання ситуації на Донбасі доведеться.

Таку думку про перспективу «нормандського формату» та найближчу зустріч його учасників у коментарі «Слову і Ділу» висловив співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова Михайло Пашков.

«Малоймовірно, що РФ схильна до того, аби категорично відмовлятися від «нормандського формату», але, скоріш за все, Кремль орієнтований на певну паузу з різних причин. З одного боку – вибори у США. З іншого – є момент щодо очікувань Росії по інших електоральниї кампаніях, які мають серйозне значення. Йдеться про вибори в Німеччині та Франції», - пояснює Пашков.

На його думку, Олланд навряд чи залишиться на президентській посаді, й до влади у Франції з великою часткою імовірності можуть прийти Саркозі або ле Пен.

Імовірна зміна політичної конфігурації у Франції та Німеччині після виборів, що може серйозно змінити «нормандський формат». Це одне з геополітичних очікувань Росії.

«Навіть у рамках локальних домовленостей, які були нещодавно прийняті щодо розведення військ у трьох пунктах, немає прогресу, а ситуація залишається напруженою, то яка може бути розмова про 400-кілометрову зону конфлікту зараз?» – задається питанням фахівець.

Його колега, політолог Валентин Войтков також переконаний, що зараз стратегія Москви полягає в тому, щоб дочекатися 2017 року з розрахунком на те, що у США при владі опиниться Трамп, у Франції – ле Пен чи Саркозі, а в Німеччині — який-небудь інший канцлер.

Нагадаємо, заплановані раніше на 19 жовтня переговори в «нормандському форматі» у Берліні все-таки відбудуться.

Як відомо, ще кілька днів тому зустріч «нормандської четвірки» була під загрозою через загострення відносин лідерів Франції та Росії і скасування візиту Путіна до Парижа.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: