Експерт назвав причини послаблення курсу гривні

Читать на русском
Українські експортери також можуть створити дефіцит валюти, притримуючи її в надії реалізувати за більш вигідним курсом ближче до кінця року.
Віталій Шапран

Ослаблення курсу гривні, яке спостерігається останнім часом, пов'язане зі скороченням виробництва металургії та традиційно слабким експортом продукції сільського господарства в травні-червні.

Про це в себе на сторінці в Facebook пише член Українського товариства фінансових аналітиків Віталій Шапран, передає «Слово і Діло».

«У серпні валюти стало на офіційному міжбанку (міжбанківський валютний ринок – Ред.) менше. Думаю, що це дзеркальне відображення падіння активності в ГМК (гірничо-металургійному комплексі – Ред.) і сезонно слабкий експорт травня-червня в АПК, валюта ж не відразу стає виручкою й надходить на ринок», – вважає він.

За його словами, є ще один варіант пояснення просадки курсу гривні.

«Або другий варіант – не мій. Притримують (українські експортери – Ред.) валюту в очікуванні осіннього ралі долара», – пише аналітик.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко пообіцяв повернути курс до відмітки не вище 10 гривень за 1 доларСказано 28 квітня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

За словами Віталія Шапрана, Україну в другому півріччі очікують як мінімум дві контрольні дати. Перша – це засідання МВФ в останній тиждень серпня, яке мало що змінить в політиці Фонду щодо України, але додасть психологічної підтримки.

Друга важлива дата – вибори в США, які будуть супроводжуватися підвищенням ключових ставок Федеральною резервною системою. Це призведе до обвалу на всіх сировинних ринках і ринках, що розвиваються, до яких належить і Україна, що надасть додатковий тиск на гривню.

Раніше в НБУ заявляли, що збільшення волатильності обмінного курсу на валютному ринку має ситуативний характер, який пов'язаний із зовнішньополітичною ситуацією і не пов'язаний із фундаментальними факторами.

Нагадаємо, Держбюджет-2017 буде розрахований виходячи з курсу 27,2 грн за долар.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: