Банки очікують зростання кредитування – НБУ

Читать на русском
Учасники опитування – 66 банків, на які припадає понад 96 відсотків загальних активів системи, – в цілому очікують збільшення кредитування домогосподарств.

У найближчі 12 місяців банки України очікують зростання кредитування населення та зростання депозитів при поступовому пом'якшенні умов кредитування.

Про це свідчать результати опитування банків щодо умов кредитування, проведеного Нацбанком у другому кварталі 2016 року, повідомляє «Слово і Діло».

«Учасники опитування – 66 банків, на які припадає понад 96% загальних активів системи, – в цілому очікують збільшення кредитування домогосподарств», – повідомляє регулятор.

За даними НБУ, попит домогосподарств на іпотечні та споживчі кредити зріс завдяки зниженню процентних ставок і збільшенню витрат на товари тривалого користування.

Водночас намітилася слабка тенденція до зменшення корпоративних кредитів, що вказує на уповільнення економічної активності.

«Кількість респондентів, які очікують зростання та скорочення корпоративного кредитного портфеля, розділилася майже порівну», – наголошується в повідомленні.

Є й позитивний наслідок скорочення «корпортативки» – чотири квартали поспіль більшість банків вважають, що якість кредитного портфеля покращиться саме в корпоративному сегменті. Таким чином, частка неповернень у загальних обсягах кредитування підприємств зменшиться.

Кредитний голод провокує попит на борг. Згідно з опитуванням, у II кварталі посилився попит на кредити з боку корпорацій. Про це повідомили 53% опитаних банків проти 45% у I кварталі.

«Найбільший приріст попиту зафіксований на кредити малого й середнього бізнесу та гривневі кредити. Основні причини зростання попиту – зниження процентних ставок, потреба підприємств у оборотному капіталі та необхідність реструктуризації наявної заборгованості», – йдеться в повідомленні.

НБУ розкрив дані щодо зростання валютних резервів цього рокуЗолотовалютні резерви Національного банку України за підсумками першої половини 2016 року досягли $14 млрд.

Банки очікують, що в подальшому умови кредитування будуть пом'якшуватися для кредитів у національній валюті та споживчих кредитів. Стандарти за іпотечними кредитами не зміняться.

Очікування щодо притоку коштів від корпоративних клієнтів покращилися – 75% опитаних банків відповіли, що протягом наступних 12 місяців очікують зростання обсягів депозитів підприємств.

Нагадаємо, що 29 липня правління Національного банку України знизило облікову ставку до 15,5% річних, що має заохотити банки видавати кредити.

Як повідомлялося раніше, українська банківська система вийшла на позитивні показники прибутковості в розмірі 50 млн грн за підсумками червня.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: