Ставка на сільське господарство знищить українську економіку – експерт

Читать на русском
Економіка України стає все більш залежною від урожаю лише кількох сільськогосподарських культур.

За підсумками 2016 року частка експорту продукції агропромислового комплексу в загальному обсязі українського експорту складе не менше 40%. Подальше посилення такої залежності навряд чи додасть стабільності та перспектив економіці країни.

Про це йдеться в економічному прогнозі Analytic Group Da Vinci AG-Ukrainian Economic Trends Forecast за підсумками першої половини 2016 року, передає «Слово і Діло».

«Вже за 5 місяців 2016 року частка експорту товарів українського АПК склала 41%. Для порівняння, в 2011 році цей показник становив лише 18%», – йдеться в тексті прогнозу.

При цьому в структурі експорту товарів АПК переважають дві категорії: зернові (41,2% від загального експорту товарів АПК) і тваринні та рослинні масла (28,4%).

Водночас частка експорту готових продуктів, крім залишків і відходів харчової промисловості, становить лише 8,2%. Частка експорту молочної продукції, меду та яєць становить лише 1,9% від усього експорту товарів АПК, частка експорту цукру та кондитерських виробів із нього – 1,2%.

Український АПК: як країна нарощує експорт зерновихАгропромисловий комплекс (АПК) України нарощує вагу в економіці країни – всього за 3 роки експорт зернових зріс з 32,2 млн тонн в 2014 до 39 млн тонн (прогноз) в 2016 році.

«Таким чином, економіка України стає все більш залежною від урожаю лише кількох сільськогосподарських культур, які в тому чи іншому вигляді експортуються за кордон: соняшника, кукурудзи, пшениці та сої. Подальше посилення подібної залежності навряд чи додасть стабільності та перспектив економіці», – підсумували аналітики Group Da Vinci.

На їхню думку, Україна переступила точку неповернення в переформатуванні структури експорту в 2015 році.

Нагадаємо, що наприкінці липня Міністерство аграрної політики та продовольства України підвищило прогноз щодо збору врожаю зернових із 60 млн тонн до 61 млн тонн.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: