Експерт пояснив, як перепідпорядкування Криму вплине на санкції

Читать на русском
Андрій Новакекономіст

Міжнародні санкції проти РФ, які почали діяти з моменту анексії Криму, й ті санкції, які стосуються економічної та транспортної блокади, не стосуються Південногь федерального округу.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів голова Комітету економістів України Андрій Новак, аналізуючи заяву МЗС України про те, що санкції щодо Криму можуть поширитися на Південний федеральний округ.

«Для міжнародної спільноти не має значення, який адміністративний устрій має РФ та до якої адміністративної одиниці належить півострів. Також стовідсотково не може обговорюватися те, що Крим таким чином позбавиться міжнародних санкцій», – переконаний економіст.

За його словами, поширення кримських санкцій на весь Південний федеральний округ, до якого тепер адміністративно приєднаний півострів, не буде.

«Причина в тому, що в міжнародних санкціях окремо зазначені Крим і вся РФ. Це санкції перш за все фінансові – проти військово-промислового комплексу РФ – та персональні санкції проти російських політиків та бізнесменів. Жодним чином це не стосується тонкощів адміністративно-територіально устрою в самій Російській Федерації», – пояснив Андрій Новак.

Ще шість держав долучилися до «кримських» санкцій проти РФАлбанія, Грузія, Ліхтенштейн, Норвегія, Україна та Чорногорія долучилися до продовження санкцій ЄС проти Російської Федерації за незаконну анексію Криму.

Водночас політтехнолог Тарас Загородний зауважив, що заяви про поширення санкцій на весь Південний федеральний округ більше схожі на фантазію.

«На якій юридичній підставі це може відбутися? З Кримом усе зрозуміло: це територія України, яка була анексована РФ, порушені міжнародні зобов'язання. А на якій підставі поширювати санкції на весь федеральний округ? Приєднання Криму до ПФО не матиме юридичних наслідків», – вважає політтехнолог.

Крім того, як додав він, РФ зараз «прокачує» європейських політиків на предмет непродовження санкцій у грудні.

Нагадаємо, 17 червня ЄС продовжив економічні санкції проти тимчасово окупованого Криму. Також із 1 липня Євросоюз продовжив на півроку секторальні санкції проти Росії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: