Експерт розповів, чи загрожує Україні «блекаут»

Читать на русском
Олександр Гудимаполітичний діяч

Уряд не демонструє середньому громадянину, що насправді відбувається із запасами вугілля.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів екс-міністр палива та енергетики Олександр Гудима, аналізуючи ймовірність того, що через дефіцит вугілля на українських електростанціях країні загрожують масові відключення світла.

«Для нормального стану в Україні запасів катастрофічно мало. Фактично, зараз можна говорити про те, що може зробити Ахметов. Він має шахти на окупованих територіях, але й електростанції, які мають живитися тим вугіллям, і його бізнес був на цьому побудований. Ланцюжок зараз не працює, тому що більша частина вугілля перебуває там», – розповідає Гудима.

«Ми маємо закуповувати вугілля в Росії? Хто більший ворог – сепаратисти чи РФ? В підсумку в нас все одно говорять, що не можна торгувати з Росією, але ядерне паливо ми беремо», – аналізує він.

Спеціаліст також додав, що вугілля на тій території належить Ахметову, а РФ воно не потрібне.

Дві ТЕС на межі зупинки через блокування поставок вугілля з ДонбасуБлокада поставок вугілля марок АШ і П із непідконтрольних територій Донецької та Луганської областей знову призвела до утворення дефіциту цього палива на складах теплових електростанцій.

«Воно потрібне місцевим ватажкам, які хочуть заробляти, а Україні потрібно брати дешевше вугілля, щоб електростанції могли працювати. Ми ж не будемо назад реприватизовувати «ДТЕК Західенерго», яке не працюватиме без донецького вугілля, що своєю чергою перебуває під владою окупантів», – пояснює екс-міністр палива та енергетики.

Дійсно, як додав Гудима, до цього можна ставитися по-різному, але Ахметов – єдиний, хто може забезпечити вугіллям наші електростанції, які мають давати нам електроенергію.

Нагадаємо, директор Зміївської ТЕС Ігор Бабенко заявив, що запасу вугілля на станції вистачить ще максимум на 15 днів.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: