Як Україна виконує свої зобов'язання перед кримськими татарами?

Читать на русском
Слово і Діло зібрало ключові обіцянки української влади, які вона дала кримськотатарському народу.

Сьогодні, 18 травня, 72-і роковини депортації кримськотатарського народу, яку Верховна Рада визнала геноцидом кримських татар. «Слово і Діло» згадало ключові обіцянки українських політиків, які вони дали кримським татарам, а також проаналізувало їх виконання.

Ще в 2012 році тодішній прем'єр-міністр Автономної Республіки Крим Анатолій Могильов пообіцяв, що кримськотатарська мова стане на півострові регіональною. Але цього так і не відбулося.

Лідер кримськотатарського народу, народний депутат від фракції «Блоку Петра Порошенка» Мустафа Джемілєв у 2105 році пообіцяв, що законопроект про статус кримськотатарського народу буде готовий до внесення до Верховної Ради в середині липня. Однак проект не був готовий вчасно.

Народний депутат України Олександр Фельдман у квітні 2014 року пообіцяв закріпити в новій Конституції права кримських татар, але не виконав цю обіцянку.

Колишній постійний представник Президента України в Криму Сергій Куніцин у квітні 2014 року пообіцяв, що буде вирішувати питання облаштування кримських татар. Незважаючи на цю обіцянку, кримські татари на півострові почали зазнавати переслідувань з боку Росії.

Варто зазначити, що не всі обіцянки, дані кримським татарам, залишилися невиконаними. Так, Мустафа Джемілєв оскаржив у ЄСПЛ порушення Росією прав і свобод кримськотатарського народу, а голова Меджлісу Рефат Чубаров дотримав слова про визнання Радою депортації кримських татар геноцидом.

Володимир Гройсман виконав свою обіцянку про те, що Верховна Рада відстоюватиме права кримських татар у Криму всіма доступними методами, зокрема, залучаючи світове співтовариство та міжнародні організації, а колишній прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк, будучи на чолі уряду, впорався зі своєю обіцянкою створити в Києві «Кримський дім» – політичний, громадський, інформаційний, культурний, освітній і науковий центр для національних меншин та корінних народів Криму.

Крім того, колишній голова Волинської ОДА Григорій Пустовіт дотримав слова, пообіцявши, що Волинська область прийматиме кримськотатарських біженців із Криму.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: