Путін чекає моменту, коли йому буде вигідне звільнення Савченко – експерт

Читать на русском
Олександра МатвійчукПравозахисниця, голова ЦГС

Звільнення українки Надії Савченко – питання часу й торгів із Путіним.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловила експерт групи з прав людини «Реанімаційного пакета реформ» Олександра Матвійчук, аналізуючи судовий вирок українській льотчиці Надії Савченко.

«Вирок у 22 роки був прогнозованим та очікуваним. Усі розуміли, що цей суд уже має заготовлене політичне рішення не на користь Надії Савченко, й були чіткі сигнали в ході цього процесу, які про це свідчили. Питання не в правовій стратегії, яку оберуть адвокати, а в тому, як змінити це політичне рішення», – відзначає Матвійчук.

На її переконання, для цього необхідний міжнародний тиск, який має різними способами, за допомогою економічних важелів змусити РФ відпустити Савченко.

«Слід розуміти, що це питання часу. Свого часу були ув'язнені Pussy Riot, але Путін їх відпустив. Ми маємо справу не з правовою ситуацією, а із ситуацією торгів. Звільнення Савченко – питання часу й ціни», – пояснила вона.

Експерт наголосила, що в певний момент Путіну та РФ може стати дуже вигідно відпустити Савченко, а для того, щоб це пришвидшити, зараз потібно посили тиск на Москву.

Крім того, як уточнила Матвійчук, щодо того, що Україна має визнати вирок суду РФ, то це стосується одного зі способів повернення Савченко в Україну на підставі конвенції відбуття покарання засуджених осіб у країні їхнього громадянства.

Обмін Савченко на ГРУшників: обставини затримання та висунуті звинуваченняСлово і Діло вирішило порівняти обставини затримання та звинувачення Надії Савченко і російських спецпризначенців Александрова та Єрофеєва.

«Дійсно, там передбачений механізм, що країна може звернутися із запитом до іншої країни, де засуджено її громадянина, та запросити дозвіл, щоб його відправили відбувати покарання на територію країни громадянства засудженого. За цією логікою країна має визнати вирок і, більше того, утримувати засудженого під вартою», – розповіла вона.

Зрозуміло, що цього не буде у випадку із Савченко й РФ це також розуміє. Цей інструмент конвенції може бути використаний як прихований інструмент обміну.

«Лише тоді, коли РФ та Україна на найвищому рівні домовляться, Росія використає цей правовий інструмент для зміни політичного рішення та звільнення. Далі керівництво говорить росіянам: ми передали Савченко в Україну, а далі вже справа за ними», – проаналізувала ситуацію Олександра Матвійчук.

Зазначимо, що Президент України Петро Порошенко прокоментував рішення суду так: «Україна ніколи не визнає ганебного судилища, яке країна-агресор влаштувала проти українського офіцера з великої літери».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: