Азартні ігри без соціальних проектів призведуть до катастрофи – Заболотна

Читать на русском
Ініціативу уряду легалізувати азартні ігри навряд чи можна назвати європейською, вважає генеральний директор музейного комплексу «Мистецький Арсенал» Наталія Заболотна.
Наталія Заболотна

Ініціативу уряду легалізувати азартні ігри навряд чи можна назвати європейською, оскільки в проекті Кабміну відсутній механізм підключення даної індустрії до підтримки соціально значущих і корисних для громадян видів діяльності.

Таку думку в своєму блозі на «Новом времени» висловила генеральний директор музейного комплексу «Мистецький Арсенал» Наталія Заболотна, пише «Слово і Діло».

«Така ситуація у Великобританії, у США, в Канаді й навіть у пострадянській Естонії, а ось наші чиновники про це якось не дуже хочуть чути», – заявила вона.

За словами Заболотної, так зване соціальне компенсування - дуже важливий елемент політичної відповідальності за умови легалізації азартних ігор, оскільки ігровий бізнес є значною мірою соціально деструктивним, а саме - викликає ігрову залежність, стимулює зростання злочинності, створює передумови для конфліктів у сім'ях тощо.

«Це не означає, що гральний бізнес не потрібно виводити з тіні та легалізувати, проте його легалізація має бути соціально відповідальною та добре продуманою», - зазначила гендиректор «Мистецького Арсеналу».

Кінопроектори та ігрові автомати – нові пріоритети розвитку культури від чиновниківЗакон про підтримку вітчизняного кіно може стати зручним майданчиком для розподілу частини коштів грального бізнесу, а сам Мінкульт, який традиційно вважається не дуже прибутковим відомством, отримає можливість розпоряджатися значними фінансовими надходженнями.

Для цього, паралельно із законом про азартний бізнес, необхідно лише ухвалити відповідні законодавчі акти, що дозволять запустити низку соціокультурних компенсаторів, як це роблять у розвинених країнах. Заболотна переконана, що якщо цього не зробити, десятки тисяч азартних точок спричинять появу десятків тисяч ломбардів, «куди відразу ж перекочують батьків годинник, мамині кільця та бабусина квартира».

«Чи знало Міністерство фінансів, яке готувало цей проект, про тонкощі та небезпеки ситуації? Запевняю, що знало. Стверджую це не як сторонній спостерігач, а як член Міжвідомчої робочої групи при Мінфіні з розгляду та вирішення проблемних питань у сфері грального бізнесу та лотерей», - повідомила вона.

Керівник «Мистецького Арсеналу» також звернулася до народних депутатів із проханням не поспішати з ухваленням даного рішення та доповнити законопроект про азартні ігри ще одним проектом закону, який має врівноважити майбутню ситуацію в країні.

Нагадаємо, що 17 грудня відбудеться позачергове засідання Верховної Ради України, на якому депутати планують голосувати за легалізацію азартних ігор в Україні. Йдеться про проект детінізації ринку азартних ігор, який минулого тижня вніс до парламенту Кабінет міністрів для підвищення відрахувань до Бюджету на 2016 рік.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: