Аналітики Stratfor: нестабільний Донбас важливий для РФ як буферна зона

Читать на русском
На думку експертів американської розвідувально-аналітичної компанії Stratfor, Україна життєво важлива для безпеки РФ, а нестабільна ситуація на Донбасі є важелем впливу на Київ, поки при владі в країні перебувають прозахідні політики.

На думку експертів американської розвідувально-аналітичної компанії Stratfor, Україна життєво важлива для безпеки РФ, а нестабільна ситуація на Донбасі є важелем впливу на Київ, поки при владі в країні перебувають прозахідні політики.

Про це в інтерв'ю телеканалу «Інтер» заявила віце-президент компанії зі стратегічного аналізу Ріва Бхалла, пише «Слово і Діло».

«Поза сумнівом, є згода в тому, щоб відвести озброєння від лінії зіткнення. Але це не означає, що Росія готова повністю здатися і відступити до своїх кордонів, пішовши на поступки Києву. Адже для Кремля ця буферна зона життєво важлива», – відзначає аналітик і додає: «Якщо інтереси Кремля в Україні – це створення буферної зони, то, звичайно, Росія віддаватиме перевагу проросійському уряду в Києві. В Україні дуже глибокий розкол. У вас є сильно орієнтовані на Захід політики. Тому Росія хоче бути впевнена, що вона зможе контролювати ситуацію на сході України. А значить, Москва намагатиметься створювати нестабільність».

Нинішнє затишшя на сході України, на думку Бхалли, є наслідком того що Кремль очікує рішення ЄС щодо санкцій відносно РФ.

«Москва чекає січня 2016 року, коли Євросоюз розгляне подальшу долю фінансових санкцій проти Росії. Тому Путін зараз намагається пригасити конфлікт, продемонструвати, що він здатний виконувати домовленості щодо припинення вогню. Він розраховує, що європейські санкції будуть послаблені», – вважає експерт.

Президент не пов'язує виведення військ із Донбасу з місцевими виборамиПрезидент України Петро Порошенко вважає, що виведення іноземних військових формувань повинно відбуватися незалежно від термінів проведення місцевих виборів на Донбасі.

Разом з тим, Бхалла підкреслює, що російський уряд не шкодує грошей на війну не лише в Україні, але і в Сирії, таким чином підтримуючи власний вплив у світі.

«Росія дуже багато витрачає на війну. Щось закладено в оборонний бюджет, але багато розмов точиться і про «чорний бюджет» російських військових структур. Тому точні суми підрахувати досить складно. Але це величезні гроші. На схід України витрачається більша їх частина. Хоча ось зараз ми бачимо події в Сирії – це теж обійдеться Москві в копієчку. Але для Росії це пріоритет: розширювати свою військову присутність у світі і створювати буферні зони, розраховуючи, що все це посилить позиції Кремля на переговорах зі США», – відзначила аналітик.

Нагадаємо, раніше експерт Центру Разумкова Олексій Мельников припустив, що Росія може виявитися не в змозі тримати під контролем стан справ у Сирії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: