Без світла, тепла і води: ціна необдуманих рішень

Читать на русском
Тисячі українських громадян за порадою прем'єр-міністра перейшли на альтернативні джерела обігріву – електричні котли та колонки. Але відповідати за холодні будинки без гарячої води через нестачу вугілля не буде ніхто.

У липні минулого року прем'єр-міністр Арсеній Яценюк закликав українців переходити з газових котлів та колонок на електричні. Таке рішення глава уряду запропонував у відповідь на підвищення тарифів на газ для населення.

«Ми радилися з НКРЕ. Сьогодні буде запропоновано наступне рішення. Всі, хто переходить з газових котлів на електричні, отримують спеціальний тариф на електроенергію», – сказав прем'єр, запевняючи, що в результаті перехід на електричні котли дозволить економити кошти людям. Здавалося, рішення знайдено, якби не одне «але».

Немає вугілля – немає тепла

Пропозиція отримати спеціальні тарифи для власників негазових котлів відразу ж зацікавила безліч українців. Нові тарифи, встановлені в минулому році, і анонсований графік підвищень змусили задуматися про максимально швидкий перехід на альтернативний спосіб обігріву житла та води. Але вже починаючи з осені всі, хто зважився зав'язатися на електриці, постраждали: через відсутність вугілля на ТЕЦ багато українців стали жертвами віялових відключень електроенергії, а відповідно – залишилися без опалення і гарячої води.

Але й тоді уряд не відмовився від своєї ідеї стимулювати споживання електроенергії, якої і без того не вистачало на всю країну. У жовтні минулого року в Кабміні вийшла постанова №540 «Про стимулювання споживачів природного газу і теплової енергії до переходу на використання електричної енергії для опалення та підігріву води». І це тоді, коли вже було відомо про майбутній зрив опалювального сезону через ту ж таки відсутність вугілля. І хоча в результаті уряд всіляко намагався «заткнути» вугільні діри, закуповуючи тверде паливо то у росіян, то у південноафриканців, захистити від власної помилки населення у чиновників не вийшло. В підсумку тисячі українців витратилися на зміну газових колонок та котлів – і просиділи зиму без світла, гарячої води і тепла.

Не прем'єром єдиним

Дивно, але ця явно помилкова постанова Кабінету міністрів не була скасована навіть у самий пік віялових відключень електроенергії. Не задумалися чиновники про скасування свого стимулювання переходу на способи обігріву електроенергією і по закінченню опалювального сезону 2014-2015. Постанова, що продовжувала діяти на тлі серйозного підвищення тарифів на газ, змушувала все більше споживачів відмовлятися від газових котлів на користь електричних.

Підтримали пораду прем'єра і мери українських міст. Наприклад, столичний градоначальник Віталій Кличко ще в серпні закликав киян відмовитися від газових колонок на користь електричних бойлерів. При цьому, мер Києва не подумав, що застарілі і зношені мережі міста можуть не витримати подібного навантаження. До чого призвели необдумані заклики Кличко, кияни знають: в одних випадках дійсно не витримували мережі, в інших – просто нічим було гріти воду для містян. Єдині, хто виграв у цій ситуації – постачальники й виробники електричних водонагрівачів, до яких до самої зими стояла черга.

Все повторюється

Зрештою подумали про громадян в уряді на тлі майбутнього опалювального сезону 2015-2016 тільки зараз: 5 серпня Кабмін ухвалив рішення визнати такою, що втратила чинність, постанову №540 від 16 жовтня 2014 року. Але при цьому сотні тисяч українців встигли під впливом рекомендацій Арсенія Яценюка замінити свої колонки і котли.

Тепер їх чекає ще сумніший осінньо-зимовий сезон. Адже в порівнянні з провальним попереднім роком кількості вугілля в країні стало ще менше: станом на 27 липня запаси вугілля на ТЕС і ТЕЦ склали 1,441 млн тонн в порівнянні 3,107 млн тонн на 1 серпня 2014 року.

Коротше кажучи, в уряді вкотре зробили українцям ведмежу послугу. От тільки відповідати за свою помилку ні глава Кабміну, ні інші чиновники не будуть, а холодні будинки, вода і відсутність світла так і залишаться проблемами простих громадян.

Анастасія Оратовська, спеціально для «Слово і Діло».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: