«Укрпошта» – там, де потрібно владі

Читать на русском
Після безлічі корупційних скандалів в «Укрпошті» вже зараз можна сказати: Революція Гідності відбулася, а на держпідприємстві нічого не змінилося.

Корупція в «Укрпошті» досягла жахливого розмаху. Саме так описали ситуацію на держпідприємстві у Міністерстві інфраструктури в грудні 2014 року. Але з того часу в «Укрпошті» нічого не змінилося: корупція продовжує вражати поштового оператора, а реформа підприємства все ніяк не розпочнеться.

Державне підприємство поштового зв'язку «Укрпошта» планується реорганізувати. Згідно з проектом, першим кроком у цьому напрямку стане корпоратизація підприємства, тобто перетворення його в публічне акціонерне товариство. В цілому ж, за обіцянками Міністерства економічного розвитку, у зв'язку з реформою державних підприємств, така доля чекає всі організації, які не підуть на продаж найближчим часом. Єдине, що в цій схемі не так – це тривалий початок реформування, який тільки на руку корупціонерам і фінансово-промисловим групам у різних держструктурах і підприємствах.

Листи щастя

Проблема «Укрпошти» назріла давно. Але при режимі Януковича корупція в поштовому підприємстві входила до низки інтересів влади. У нового ж уряду дійшли руки до чистки лав держпідприємства тільки у квітні 2014 року. Тоді був звільнений заступник гендиректора «Укрпошти» Геннадій Вовк. У 2013 році з подачі Вовка у відділеннях «Укрпошти» продавався контрафактний алкоголь під виглядом лікувальних настоянок, що призвело до масового отруєння споживачів. Продавалася також неякісна горілка без акцизу, тобто сплати податків. Крім того, при керівництві Вовка листоноші розповідали, що були змушені займатися торгівлею, згідно «торгівельного» плану.

Але після Вовка на чолі державного підприємства встали люди не набагато кращі. Так, навесні 2014 року «Укрпошту» очолив Михайло Паньків, який теж відзначився скандалом: більшість замовлень великих корпоративних клієнтів йшло від держпідприємства до приватної фірми «Міст Експрес», одним з керівників якої Паньків був до цього. Скорочення прибутку за перший місяць роботи «людини революції» від «Народного фронту» (Паньківа називають людиною Максима Бурбака та Андрія Іванчука) склало 1,2 мільйона гривень, в наступні місяці – близько 4-5 мільйонів. Звільнили Михайла Паньківа 19 грудня за підозрою в корупції після контракту на закупівлю касових апаратів за завищеною ціною (21 мільйон гривень). Його теперішнє місцезнаходження невідоме.

Там, де потрібно вам

Виконуючим обов'язки гендиректора підприємства став заступник Паньківа і брат депутата від «БПП» Геннадія Ткачука – Ігор Ткачук. І тут, здавалося б, все повинно було на «Укрпошті» налагодитися. Але журналісти програми «Схеми» довели зворотне. У своєму сюжеті вони стверджують, що Революція Гідності нічого не змінила для «Укрпошти». Підприємство продовжує працювати на владу: спочатку держпідприємство перейшло до рук людей прем'єр-міністра Арсенія Яценюка, зараз – Президента Петра Порошенка.

З оприлюдненого журналістами протоколу засідання Тарифного комітету «Укрпошти» випливає, що восени 2014 року на парламентських виборах «Народний фронт» відправив через «Укрпошту» 3 млн агітаційних листів і повинен був сплатити 6 мільйонів гривень. Але отримав знижку в максимально допустимому розмірі 15% або ж 900 тисяч гривень.

Крім того, наприкінці 2014 року державна монополія поклала на депозит 56 млн гривень на невеликий приватний «Златобанк». Офіційно «Златобанк» контролювала глава наглядової ради Олена Якименко. Але, на думку журналістів «Схеми», банк пов'язаний з Леонідом Юрушевим – спонсором «Народного фронту». І все б нічого, але навесні-2015 було вирішено ліквідувати «Златобанк». Тобто, свої 56 мільйонів гривень «Укрпошта» вже не отримає.

Після призначення людини «БПП» Ткачука держпідприємство стало працювати на благо іншої партії. Журналісти встановили, що в травні-червні 2015 року «Укрпошта» продала через маленький приватний «Авант-банк», за яким стоїть нардеп від «БПП» Олексій Савченко, майже $6 мільйонів за курсом нижче, ніж був у той момент на ринку. Таким чином, тільки на цій простій операції «Укрпошта» фактично втратила близько 2 мільйонів гривень. Щоправда, Ігор Ткачук заперечує якісь злочинні мотиви, а Олексій Савченко, незважаючи на дані НБУ, заперечує причетність до «Авант-банку».

Не цурається нове керівництво держмонополії і класичних схем заробітку на тендерах. Наприклад, переможцем останнього тендеру серед постачальників конвертів стала невелика фірма «Інпрес», а не найбільший виробник конвертів в країні «Куверт Україна», хоча пропозиція останнього була на 370 тисяч гривень вигідніша, ніж у переможця.

Загалом, час іде, а «віз і нині там». І те, що досі відбувається в «Укрпошті» – тільки один з наслідків відсутності реформи держкомпаній.

Анастасія Оратовська, спеціально для «Слово і Діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: