Експерт: розруха на Донбасі – «чорна діра» для Європи

Читать на русском
Володимир Сіденкоекономічний експерт

На Донбасі ведеться спрощена економічна діяльність з жорсткими адміністративними рішеннями і дотаціями з Росії.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт з економічних програм Центру Разумкова Володимир Сіденко, аналізуючи заяву ОБСЄ про відновлення економіки Донбасу.

«Фактично, відбувся масштабний деградаційний процес, в результаті якого економіка регіону відкинута на кілька десятиліть назад. Колосальна проблема і в тому, що ті, хто залишилися, не маючи засобів до існування, стають заручниками в руках терористів, з точки зору формування груп злочинності», – розповідає експерт.

За його словами, економічна розруха Донбасу є «чорною дірою» не тільки для України, але й для Європи.

«Багато з тих підприємств, які зупинилися, вже не повернуться до життя. Деякі з них матеріально застаріли, інші втратили ринки, переважно російські, і потребують або закриття, або значного інвестування для переорієнтації. Однак ніхто під час війни цього не буде робити. Фактично там ведеться спрощена економічна діяльність з жорсткими адміністративними рішеннями і дотаціями з Росії. Тому мова повинна йти не про те, щоб відновлювати економіку Донбасу, а про те, щоб створювати цю економіку заново, на іншій основі, але до моменту закінчення війни і без допомоги Заходу це неможливо», – вважає експерт.

Відзначимо, за попередніми оцінками, на відновлення Донбасу необхідно півтора мільярда доларів. У Євросоюзі раніше заявили, що поки не мають наміру давати гроші на відновлення регіону.

Як відомо, вчора підгрупа з України в Мінську обговорила відновлення Донбасу. Йшлося також про фінансування проектів з відновлення інфраструктури.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: