Переговори України з кредиторами МВФ зайшли у глухий кут – Forbes

Читать на русском
Аналітик американського Forbes констатує, що кредитори, у яких Україна позичила гроші за посередництва МВФ, насправді не налаштовані на реструктуризацію боргу.

Переговори щодо реструктуризації боргу України перед зовнішніми кредиторами проходять дуже складно, у зв'язку з чим нашу країну може чекати дефолт.

Такою думкою поділився аналітик американського Forbes Марк Адоманіс, передає «Слово і Діло».

За словами аналітика, боргові зобов'язання України перебувають не в руках Міжнародного валютного фонду, а у приватних організацій, які фонду не підкоряються. Між тим, частину обіцяного України 40-мільярдного кредиту (а саме – 15 млрд), становить не пряме фінансування, а кошти, які, на думку, МВФ, Україна могла б виручити протягом найближчих 4 років, припинивши виплати за боргами. Саме тому Міністерство фінансів України прагне будь-що домовитися про реструктуризацію зовнішнього боргу.

«Природно, що ці люди (кредитори – ред.) не дуже раді процесу, в результаті якого українські зобов'язання повинні впасти в ціні. Іншими словами, з самого початку не можна було гарантувати, що Україна зможе заощадити ці 15 мільярдів і що її переговори з кредиторами не приймуть поганого обороту», – пише Адоманіс. Він також цитує заяви представників українського Мінфіну в американській пресі, з яких випливає, що комітет кредиторів не бажає йти на поступки українському уряду.

За даними експерта, групу іноземних кредиторів України очолює інвестиційна компанія Franklin Templeton (хоча офіційна інформація про це не підлягає розголошенню). «Вони купували українські облігації не заради макроекономічної стабільності, і їх навряд чи хвилює довгострокове фінансове здоров'я України. Їх головний – а насправді, єдиний – інтерес полягає в тому, щоб Україна вчасно і повністю оплачувала свої рахунки», – констатує Адоманіс.

У цьому випадку в України є тільки один вихід – домовитися про отримання кредиторами адекватної компенсації за затримані або знижені виплати та все-таки реструктуризувати кредити. Інакше Київ чекає серйозна нестача коштів, яку в будь-якому випадку доведеться перекривати – можливо, за допомогою дефолту.

Між тим, сьогодні прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк, відповідаючи на запитання парламентаріїв, зауважив, що Україна не в змозі розрахуватися за кредитами, які взяв уряд часів Віктора Януковича. Мова йде про 40 млрд дол. «Я повинен відверто сказати, що ми не можемо виплачувати ці кредити за рахунок того, щоб забирати соцвиплати, пенсії, зарплати. Вже нічого забирати», – заявив він.

Нагадаємо, що 7 травня міністр фінансів України Наталія Яресько назвала червень критичним місяцем для досягнення домовленостей із зовнішніми кредиторами.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: