Аналітик: Пільги героям АТО мають стати програмою-мінімум від уряду

Читать на русском
Олександр ЖолудьНезалежний економічний експерт

На Заході теж існує ряд проблем, пов'язаних із забезпеченням військовослужбовців, але вони відрізняються від українських.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економіст, аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь, аналізуючи допомогу уряду постраждалим в АТО.

«Суми, які виплачує наша держава військовослужбовцям, що постраждали в АТО — програма-мінімум від уряду. Якщо порівнювати з Заходом, то це найменше, що може дати країна своїм захисникам. Наприклад, на Заході, в Америці у військовослужбовця заздалегідь є контракт, згідно з яким страхова компанія повинна виплатити певну суму у випадку інвалідності. Ця сума може бути й близько 1 мільйона доларів. Немає сумнівів, що і в США теж є проблеми, але забезпечення тих, хто віддає своє життя, повинне бути належним», — пояснює Жолудь.

Нагадаємо, за законом держава надає учасникам АТО право на безкоштовну медичну допомогу, а також виплату допомоги у разі загибелі або інвалідності під час несення військової служби. У разі смерті, сім'я загиблого отримує одноразову допомогу в розмірі 609 тис. грн, у разі інвалідності — 304,5 тис., 243,6 тис. і 182,7 тис. грн у відповідності до групи. За настання інвалідності внаслідок захворювання, пов'язаного з проходженням служби, інвалідам 1 групи надається одноразова допомога в розмірі 146,2 тис., другої — 109,6 тис., третьої — 85,3 тис. грн. Також бійці АТО отримують можливість вийти на пенсію достроково.

Інваліди першої і другої груп мають право на безкоштовне отримання ліків, безкоштовний проїзд у громадському транспорті (крім метро), знижку 50% на квитки міжміського транспорту, субсидії на оплату комунальних послуг і можливість поліпшити свої житлові умови за особливою чергою. За інформацією Мінсоцполітики, практично ті ж пільги мають інваліди третьої групи, за винятком тих, що стосуються житла. Хоча останні найчастіше існують лише на папері, адже і в мирний час в України з цим виникали труднощі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: