Як працюють ваші губернатори? Дайджест обіцянок голів ОДА за 29.04-6.05

Читать на русском

Попри складну військову, політичну і соціальну ситуацію у східних регіонах України, окремі їх представники не забувають спілкуватися з пресою та активно декларувати власні наміри.

Рекордсменом за кількістю нових зобов'язань серед губернаторів за останній тиждень, за результатами моніторингу волонтерів «Слова і Діла», став голова Луганської військово-цивільної адміністрації Геннадій Москаль. Його потенційний послужний список склали обіцянки ініціювати відновлення малого прикордонного руху між Україною й Росією у Міловому, ремонт соціальних об'єктів у селищі Стаханівець і виселення підрозділів МВС зі школи-інтернату в Щасті. Частина обіцянок Москаля стосувалась виплати пенсій в Стахановці й Оріховому. Крім того, 2 травня в тому ж таки Оріховому, Москаль пообіцяв, що з обласного бюджету будуть виділені кошти на ремонт школи. Зокрема, будуть виділенні гроші для перекриття даху металочерепицею та заміни старих вікон на металопластикові.

Ще трьома губернаторами, які відзначилися активною роздачею обіцянок, стали голова Тернопільської ОДА Степан Барна, Дніпропетровської – Валентин Резніченко і Харківської – Ігор Райнін. Кожен з них за 7 днів дав по 3 нових обіцянки.

Найбільш актуальними питаннями, щодо яких висловлювалися губернатори, були сфери соціального захисту, оборони, національної безпеки, інфраструктури, державного управління та місцевого самоврядування, охорони здоров'я та правоохоронних органів. Загалом – 37 обіцянок, 7 з яких вдалося виконати.

Зокрема, йдеться про заяву Геннадія Москаля відновити лікарню в місті Щастя. Медзаклад, за словами самого очільника Луганщини, вже функціонує, а за рахунок бюджету в ньому замінили понад 150 вікон. Також варто згадати про обіцянку Москаля заборонити рух вантажного транспорту й автобусів на окуповані території, розпорядження про яке вступило в дію 1 травня.

Також до розділу виконаних була віднесена заява голови Чернівецької ОДА Олександра Фищука, який 9 квітня пообіцяв, що на офіційному сайті Чернівецького обласного управління лісового та мисливського господарства буде створено спеціальний розділ, у якому щомісяця будуть публікуватися плани лісозаготівлі та звіти про їх виконання: уже 5 квітня в розділі «Заготівля й реалізація деревини» інформацію на сайті було оновлено. Ще однією виконаною обіцянкою Фищука стало створення на базі обласного госпіталю ветеранів війни регіонального центру медичної реабілітації для учасників АТО на 60 ліжок.

Наряду з Москалем і Фищуком, виконаними обіцянками також можуть похизуватися губернатори Дніпропетровщини й Херсонщини.

Єдиною невиконаною обіцянкою, з-поміж інших губернаторів, на цьому тижні запам'ятався голова Харківської ОДА Ігор Райнін. Він ще 21 квітня повідомив, що до 1 травня на розвилці автотраси Бєлгород-Харків-Київ-Ростов добудують комплексну оборонну споруду «Форт Сонячний». Однак 30 квітня голова МВС України Арсен Аваков проінспектував будівництво форту «Сонячний» і повідомив, що на той момент будівництво ще тривало.

Та не лише питання соціального забезпечення й оборонних споруд було на порядку денному в регіонах останні 7 днів. Так, в Запоріжжі розгорівся скандал в місцевій організації «Самопомочі». Керівник ініціативної групи об'єднання в Запоріжжі Ярослав Грішин звинуватив лідерів місцевої організації в «розтраті бюджету» і заявив про вихід з проекту. Пояснюючи свій вихід у Facebook, Грішин висунув цілий ряд звинувачень на адресу лідерів запорізької «Самопомочі». Найгучнішим виявилось звинування в корупції та зв'язках з організованою кримінальною групою Анісімова-Сіна.

Не менші за своєю політичною складовою й резонансом баталії відбувались і в Чернівецькій області. Там депутат міської ради Сергій Лазарєв запропонував заборонити реєстрацію осередків Комуністичної партії, «Партії Регіонів», «Опозиційного Блоку» та звернувся з відповідним листом до міського голови. На його бік стали також місцеві волонтери, які оприлюлюднили звернення щодо заборони діяльності зазначених політичних організацій і передали його в ОДА.

І поки обласна адміністрація в розмірковує, що з ним робити, міська рада взяла до уваги звернення депутата і навіть прийняла рішення. Як зазначається на сайті міської ради, сесія вирішила заборонити на території міста Чернівців державну реєстрацію та діяльність (у будь-якій формі) структурних територіальних організацій Компартії України. За відповідне рішення проголосувало 33 з 37 зареєстрованих депутатів. Однак і цього результату вдалося досягти лише після того, як у сесійну залу прийшли учасники АТО.

А от на півдні – в Херсонській і Миколаївській областях – політикою переймались менше, зате більше думали про оборону: 30 квітня у Херсоні був підписаний Меморандум про розширення співпраці «Укроборонпрому» з підприємствами Херсонщини та Миколаївщини. Як зазначив гениректор Державного концерну «Укроборонпром» Роман Романов, підписана угода передбачає широку кооперацію з виготовлення військової техніки й не носить загальний характер. «Робота буде направлена на виготовлення конкретно визначеного виду техніки, потрібної для Збройних сил України. Так ми вже співпрацюємо із Вінницькою областю, де промисловість спрямована на виготовлення бронетранспортерів. У даному випадку так само буде визначено напрямок подальшої діяльності», – зазначив Роман Романов.

«Слово і Діло» продовжує стежити за обіцянками очільників регіонів і суспільно-політичною ситуацією в них. Найближчим часом чекайте дайджест із переліком виконаних та невиконаних обіцянок народних депутатів України та членів Кабінету міністрів.

Якщо Ви побачили чи почули обіцянку будь-якого іншого політика або чиновника, про зміст якої, на Вашу думку, має дізнатися вся країна, надсилайте її нам на електронну адресу [email protected] з поміткою «Обіцянки політиків».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: