Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Народний депутат України
  • Член депутатської фракції "Слуга народу"
  • Член комітету ВРУ з питань аграрної та земельної політики

Соломчук пообіцяв легалізувати видобуток бурштину

3 вересня 2019 року народний депутат України Дмитро Соломчук запевнив, що видобуток бурштину буде легалізовано. «Проблемний для Рівненщини незаконний видобуток бурштину нарешті легалізуємо. Це лише першочергові наші кроки, попереду ще дуже багато роботи», – повідомив нардеп.
Виконано
Сказано 3 вересня 2019 р.

Джерело

  • https://investor-ua.com/news/dmitro-solomchuk-pro-nedotorkannist-i-skorochennja-deputativ-u-radi-kozhna-nasha-obicjanka-vzhe-realizuietsja.html
  • https://jurliga.ligazakon.net/news/191839_verkhovna-rada-legalzuvala-vidobutok-burshtinu
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=2418
  • https://www.epravda.com.ua/news/2019/12/20/655114/

Результат

19 грудня 2019 року Верховна Рада підтримала у другому читанні та в цілому законопроєкт №2240 про врегулювання видобутку бурштину. Він, зокрема, встановлює кримінальну відповідальність за незаконний видобуток та вводить єдиний дозвіл на розвідку. Дмитро Соломчук голосував «за» цю ініціативу.

1. Згідно із документом, запроваджується механізм резервування земельних ділянок для потреб надрокористування до початку проведення аукціону чи конкурсу. У чинному Кодексі про надра така стаття відсутня.

2. Вводиться єдиний дозвіл на розвідку з правом видобутку бурштину на 5 років на ділянки до 10 га через електронні аукціони ProZorro. У чинному Кодексі про надра така норма відсутня.

3. Початкова ціна продажу на аукціоні спецдозволу на видобуток бурштину становитиме 2000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (34000 грн) за 1 га землі. Як було раніше: початкова ціна розраховувалась центральним органом виконавчої влади, виходячи з вартості запасів і ресурсів корисних копалин родовищ або ділянок надр відповідно до методики, встановленої Кабміном.

Також встановлюється кримінальна відповідальність за незаконний видобуток, збут, придбання, передачу, переробку корисних копалин, законність яких не підтверджується відповідними документами. Кримінальна відповідальність передбачена і за ухилення від рекультивації земель.

Обіцянка отримує статус «виконано».

Додамо, що 4 лютого 2020 року Верховна Рада ухвалила у другому читанні законопроєкт №2241, який передбачає зменшення ренти на видобуток бурштину з 25% до 10%. Дмитро Соломчук також голосував «за».