Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Народний депутат України
  • Член Комітету з питань екологічної політики та природокористування
  • Член депутатської фракції "ГОЛОС"

Василенко у передвиборчій програмі пообіцяє, що усі кандидати на посаду судді мають пройти перевірку на доброчесність і тест на iq

15 червня 2019 року на сайті партії була опублікована передвиборча програма політичної партії "Голос", за списком якої йшов кандидат в народні депутати з обіцянкою, що усі кандидати на посаду судді мають пройти перевірку на доброчесність і тест на iq.
Не виконано
Сказано 15 червня 2019 р.

Джерело

  • https://goloszmin.org/program
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=14463
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=14726

Результат

Більшість депутатів фракції "Голос" підтримали ухвалення законопроєктів №3711-д та №5068 ,що сприяло реалізації обіцянки, однак програмна заява отримує статус "не виконано", оскільки депутати обіцяли запровадити перевірку на доброчесність і тест на iq для кандидата на посаду судді, а було запроваджено лише перевірку на доброчесність. Варто додати, що серед поправок, які вносили депутати до обох законопроєктів відсутні такі, що запроваджують тест на iq. Серед законодавчих ініціатив депутатів фракції також відсутнє запровадження тесту на iq для судді.

Відповідно до ЗУ "Про судоустрій і статус суддів" на посаду судді може бути призначений громадянин України, не молодший тридцяти та не старший шістдесяти п’яти років, який має вищу юридичну освіту і стаж професійної діяльності у сфері права щонайменше п’ять років, є компетентним, доброчесним та володіє державною мовою відповідно до рівня, визначеного Національною комісією зі стандартів державної мови.

13 липня 2021 року депутати ухвалили законопроєкт №3711-д про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" та деяких законів України щодо відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України" з урахуванням пропозицій Президента України. Відповідно до закону Вища кваліфікаційна комісія суддів (ВККС) — орган, що добирає суддів та перевіряє їхню кваліфікацію. До складу ВККС, як і раніше, входитимуть 16 членів. Їх призначить інший орган суддівського врядування — Вища рада правосуддя, а кандидатів відбере конкурсна комісія. Конкурс до складу оновленої ВККС буде тепер складатися з двох етапів: Перший – це перевірка на доброчесність, яку проводить Конкурсна комісія з питань доброчесності; другий – перевірка на компетентність, яку проводить Вища рада правосуддя. Самі ж члени конкурсної комісії повинні мати бездоганну ділову репутацію, високі професійні якості, суспільний авторитет та відповідати критерію доброчесності. При цьому вирішальну роль матимуть саме міжнародні експерти.

14 липня 2021 року депутати ухвалили законопроєкт №5068 про внесення змін до деяких законів України щодо порядку обрання (призначення) на посади членів Вищої ради правосуддя та діяльності дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя. Вища рада правосуддя - це головний орган у судовій владі України. Члени ВСП мають право повністю контролювати призначення і звільнення суддів. Ухвалений законопроєкт передбачає створення Етичної ради на період шість років, до якої також входитимуть по троє суддів і міжнародних експертів, а вирішальний голос належатиме саме міжнародним експертам. Етична рада перевірить чинних і майбутніх членів ВРП на доброчесність. Ті, хто перевірки не пройде, одразу усуваються з посади. Етична рада діятиме впродовж наступних шести років і весь цей час перевірятиме на доброчесність кандидатів до ВРП. Термін повноважень члена Вищої ради правосуддя становить усього чотири роки.