Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Народний депутат України
  • Член депутатської фракції "Слуга народу"
  • Член комітету з питань антикорупційної політики

Жмеренецький пообіцяв, що весною 2021 року відбудуться гучні посадки корупціонерів

10 лютого 2021 року народний депутат України Олексій Жмеренецький пообіцяв, що весною 2021 року відбудуться гучні посадки корупціонерів. "Найбільш важливо, що ми запустили у кінці 2019 року роботу Вищого антикорупційного суду. Тепер усі ці справи йдуть у незалежний суд і відповідно результативність щодо посадок зростає. Люди чекали весну. Пам'ятаєте ту, яку ми обіцяли, коли "саджати будемо", так от у 2020-ому році, коли тільки запрацював Вищий антикорупційний суд об'єктивно неможливо було ці справи довести до кінця. Надходить весна 2021-го. От цієї весни ви побачите посадки", - зафіксовано у відео (43:10 - 43:45). "СЛОВО І ДІЛО" ЗВЕРТАЄ ВАШУ УВАГУ! Виконання цієї обіцянки не належить до компетенції народного депутата України, однак фіксація цієї заяви необхідна для зваженої характеристики поведінки персони у публічному просторі.
Не виконано
Сказано 10 лютого 2021 р.

Джерело

  • https://youtu.be/HK0B30qgKnI?t=2594
  • https://corruptinfo.nazk.gov.ua
  • https://tsn.ua/ukrayina/vid-sankciy-do-pidozri-v-derzhavniy-zradi-povna-hronologiya-podiy-schodo-kuma-putina-viktora-medvedchuka-1782076.html

Результат

11 березня 2021 року на сайті НАЗК було презентовано оновлений Єдиний державний реєстр осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення.

Відповідно до Єдиного державного реєстру осіб які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення у період з 1 березня по 31 травня 2021 року було зафіксовано 1624 правопорушень (372 кримінальної, 1216 адміністративної та 36 дисциплінарної відповідальності).

Широкого розглосу набуло відкриття Державним бюро розслідувань провадження на лідера "ОПЗЖ" Віктора Медведчука та його партнера Тараса Козака, що пов'язано з їх діями, які слідчі кваліфікують як посягання на територіальну цілісність та недоторканість України. Про це було оголошено 4 квітня, а вже 11 квітня СБУ і податкова проводили обшуки на заправках Медведчука. 11 травня обшуки відбулися у будинку очільника партії "Опозиційної платформи — За життя" Віктора Медведчука, а також офісів "ОПЗЖ" та "Українського вибору".

У цей же день Генеральна прокурорка Ірина Венедіктова підписала підозру в держзраді народним депутатам від "ОПЗЖ" Віктору Медведчуку та Тарасу Козаку:

"Інформую суспільство про те, що сьогодні я поставила свій підпис на повідомленнях про підозру двом народним депутатам українського парламенту – М і К. Ми з колегами із правоохоронних органів провели масу слідчих дій, отримали багато експертних висновків, в ході досудового розслідування допитали цінних свідків. Робота велась ефективно, ми робили все можливе, щоб інформація залишалась у вакуумі", - написала очільниця Генпрокуратури.

13 травня 2021 року у Печерському райсуді міста Києва почали відбулося слухання з приводу цієї справи, на якому було обрано запобіжний захід для Віктора Медведчука. Прокуратура клопотала про обрання запобіжного заходу у вигляді арешту з альтернативою застави у розмірі 300 млн 930 грн. Проте цю вимогу відхилили. Нардеп перебуватиме під домашнім арештом до 9 липня 2021 року. Суд зобов'язав Медведчука здати закордонний паспорт, а також носити електронний засіб контролю.

Проте ця гучна справа не є безпосередньо пов'язаною з корупцією та не була завершена до кінця весни 2021 року.

Обіцянка отримує статус "не виконано", оскільки фактично за період весни 2021 року не було винесено жодного суспільно значущого рішення щодо корупційних дій топ-чиновників, яке б визначало кримінальну відповідальність у вигляді позбавлення волі.