Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Міністр охорони здоров'я України

Ляшко пообіцяв найближчим часом визначити перелік професій, для яких не потрібно буде проводити розслідування, щоб отримати матеріальну допомогу у разі смерті від COVID-19

17 жовтня 2020 року головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко пообіцяв найближчим часом визначити перелік професій, для яких не потрібно буде проводити розслідування, щоб отримати матеріальну допомогу у разі смерті від COVID-19. "І ми найближчим часом внесемо зміни до постанови уряду, де чітко визначимо перелік професій, для яких не потрібно проводити розслідування і пов'язувати цей випадок. Якщо у нього була виявлена коронавірусна хвороба, він працював в закладі, був працівником закладу, то йому стовідсотково потрібно виплачувати, без додаткового проведення розслідування", – сказав Віктор Ляшко (відео 43:39).
Не виконано
Сказано 17 жовтня 2020 р.

Джерело

  • https://youtu.be/tyInaRU_Yws?t=2619
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1-2021-%D0%BF#n11
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/498-2020-%D0%BF#n15
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/337-2019-%D0%BF#Text
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/498-2020-%D0%BF#Text
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/498-2020-%D0%BF#Text

Результат

Станом на 25 червня 2021 року в Порядок розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві (постанова КМУ від 17.04.2019 р. № 337) та в Порядок здійснення страхових виплат у разі захворювання або смерті медичних працівників у зв’язку з інфікуванням гострою респіраторною хворобою COVID-19, та визначення їх розмірів (постанова КМУ від 17.06.2020 р. № 498) відповідних обіцяних змін не внесено.

У січні 2021 року ці постанови були оновлені, але зміни були протилежні обіцяним.

Так, наприклад, відповідно до оновленого пункту 6 постанови № 498, факт смерті медичного працівника з причин, пов’язаних з його інфікуванням COVID-19 під час виконання професійних обов’язків в умовах підвищеного ризику зараження, встановлюється комісією (спеціальною комісією) з розслідування (спеціального розслідування), що проводиться відповідно до Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві.

Крім того, відповідно до нового розділу в постанові № 337 (пункти 141-1 – 141-14), наприклад, розслідування випадків смерті медичних працівників державних і комунальних закладів охорони здоров’я, що надають первинну, екстрену, а також в стаціонарних умовах вторинну (спеціалізовану) і третинну (високоспеціалізовану) медичну допомогу пацієнтам з гострою респіраторною хворобою COVID-19, внаслідок інфікування коронавірусом під час виконання професійних обов’язків в умовах підвищеного ризику зараження збудниками інфекційних хвороб проводиться комісією з розслідування гострого професійного захворювання COVID-19, що призвело до смертельного наслідку, утвореною керівником закладу охорони здоров’я, в якому працював медичний працівник.

Як бачимо, розслідування для отримання матеріальної допомоги у разі смерті від COVID-19 не скасоване. У зв'язку з цим обіцянці присвоєно статус «не виконано».

Також, керуючись регламентом аналітичного порталу та актуальністю обіцяних змін, редакція вважає, що умовні терміни «найближчим часом» станом на кінець червня – початок липня порушуються.