З 19 листопада в Україні набуде чинності новий закон про безпечне пакування. Він є одним з ключових кроків на шляху до євроінтеграції у сфері безпечності харчових продуктів. Вітчизняна продукція отримає можливість відповідати вимогам якості ЄС та виходити на європейські ринки. Закон, зокрема, встановлює єдині правила для всіх матеріалів, які контактують із їжею — від упаковки та посуду, тари, кришок – до виробничого обладнання. Детальніше про новий закон щодо безпечного пакування за стандартами ЄС – на інфографіці «Слово і діло».
Закон №2718-IX «Про матеріали та предмети, призначені для контакту з харчовими продуктами» закріплює на законодавчому рівні вимоги до безпечності матеріалів, які безпосередньо торкаються харчових продуктів. Йдеться не лише про заборону на використання токсичних або нестійких компонентів, а й про контроль міграції хімічних речовин із пакування в їжу.
Згідно з документом, ключова мета закону – це захист здоров’я споживачів. Упаковка не повинна змінювати властивості харчових продуктів, передавати сторонні запахи чи хімічні сполуки. За нормами ЄС, будь-який матеріал, який контактує з їжею, має бути інертним і безпечним.
Виробники та імпортери продукції тепер будуть зобов’язані використовувати матеріали та предмети упаковки, які: не завдають шкоди здоров’ю, не спричиняють зміни у складі продукту, не погіршують властивості продукту, що визначаються органами чуття, не вводять в оману (стосується також маркування, реклами), не контактують без бар’єра з продуктом, якщо виготовлені з переробленого пластику, що не пройшов державну реєстрацію. Також матеріали упаковки мають бути в обігу з маркуванням для відстеження, а ще – мати маркування, що дає змогу ідентифікувати неїстівні частини.
Як пояснювали у Держспоживслужбі, новий закон зобов’язує виробників і імпортерів, серед іншого:
- контролювати міграцію хімічних речовин з упаковки в продукти;
- проводити наукову оцінку ризиків.
Однак нові правила пакування в Україні почнуть діяти не миттєво. Закон передбачає перехідний період: матеріали та предмети, виготовлені до 19 листопада 2025 року, можуть перебувати в обігу до завершення строку придатності. Це означає, що українським виробникам не доведеться змінювати всі технологічні процеси одразу, у них буде час для планової заміни упаковки.
Ініціатори закону зазначають, що його впровадження відкриває нові можливості для експорту. Тобто, український бізнес, який приведе продукцію у відповідність до європейських вимог, зможе без додаткових сертифікацій виходити на ринки ЄС.
Нагадаємо, раніше ми розповідали, як за майже чотири роки великої війни змінилися ціни на базові продукти українців. Також ми аналізували, як повномасштабна війна позначилася на доходах мереж продуктових супермаркетів.
Підпишіться на наш Telegram-канал, щоб відстежувати найцікавіші та ексклюзивні новини «Слово і діло».
ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM
найважливіше від «Слово і діло»