Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Народний депутат України
  • Позафракційний

Світлична пообіцяла не дозволити затягувати вибори міського голови у Харкові

24 січня 2021 року народна депутатка України Юлія Світлична пообіцяла не дозволити затягувати вибори міського голови у Харкові. ЗВЕРТАЄМО ВАШУ УВАГУ! Виконання цієї обіцянки не належати до компетенції народного депутата, проте фіксація цієї заяви необхідна для зваженої характеристики поведінки персони в публічному просторі.
Виконано
Сказано 24 січня 2021 р.

Джерело

  • https://t.me/svitlychna/68
  • https://t.me/pavlovskynews/8304
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=11177

Результат

Згідно з пунктом 1 частини одинадцятої статті 79 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" повноваження сільського, селищного, міського голови припиняються достроково, а відповідна особа звільняється з посади у разі смерті — з дня прийняття відповідною радою рішення, яким береться до відома зазначений факт. Такого рішення на сесіях Харківської міськради не приймали. Станом на 20 січня профільний комітет Верховної Ради України не вносив до порядку денного питання про призначення позачергових виборів у Харкові. Якщо питання не розглянуть до кінця січня, вибори зможуть призначатити на жовтень 2021 року.

Станом на 10 лютого 2021 року сесії місцевої міськради не проводилась. В свою чергу ВРУ не може розглянути призначення перевиборів міського голови, оскільки не отримала свідоцтво про смерть Геннадія Кернеса. Як повідомив глава комунікаційного департаменту Харківської МР Юрій Сидоренко, 24 лютого відбудеться сесія міськради. Після неї і буде відправлений до Києва відповідний документ. При цьому він уточнив, що будь-якої попередньої підготовки до перевиборів не відбувається. Попередня дата виборів - осінь 2021 року.

30 березня 2021 року Верховна Рада України ухвалила проект Постанови про призначення позачергових виборів Харківського міського голови (№5292). Проведення виборів призначено на 31 жовтня. Обіцянка отримує статус "виконано".