Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Народний депутат України
  • Член депутатської фракції "Слуга народу"
  • Член Комітету з питань правової політики

Бабій пообіцяв вдосконалити й сприяти швидкому прийняттю законопроєктів щодо використання електронних адрес в судочинстві

30 грудня 2020 року народний депутат України Роман Бабій пообіцяв вдосконалити й сприяти швидкому прийняттю законопроєктів щодо використання електронних адрес в судочинстві.
Виконано
Сказано 30 грудня 2020 р.

Джерело

  • https://www.facebook.com/roman.babiy.3/posts/3530922576977458
  • https://www.rada.gov.ua/news/Novyny/216395.html
  • https://itc.ua/news/rada-uhvalila-zakon-pro-sistemu-elektronnogo-sudochinstva-v-ukra%D1%97ni/
  • https://www.ukrinform.ua/rubric-society/3256705-rada-uhvalila-zakon-pro-cifrovizaciu-dosudovogo-rozsliduvanna.html

Результат

7 червня 2021 року Роман Бабій разом з колегами зареєстрував законопроєкт №3860-д "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання електронних адрес".

16 листопада 2021 року Верховна Рада України прийняла за основу законопроєкт №3860-д. Роман Бабій голосував "за" цю ініціативу.

Законопроект спрямований на запровадження адреси офіційної електронної пошти в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, яка разом з офіційною електронною адресою, що функціонуватиме в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі, використовуватиметься в судах при здійсненні господарського, цивільного та адміністративного судочинства для направлення учасникам судового процесу копій рішень, ухвал, судових повісток та інших документів в електронній формі.

Законопроектом перебачено, що юридичні особи (у тому числі державні органи та органи місцевого самоврядування) та фізичні особи - підприємці в обов’язковому порядку упродовж шести місяців з дня набрання чинності цим законом зобов’язані подати державному реєстратору відомості про свою адресу офіційної електронної пошти в ЄДРПОУ.

Висновок: депутат сприяв прийняттю законопроєкту щодо використання електронних адрес в судочинстві, оскільки він з колегами зареєстрував необхідну ініціативу, а також підтримав її своїм голосуванням. Обіцянка отримує статус "виконано".

Додамо, що 27 квітня 2021 року Верховна Рада ухвалила законопроєкт №3985 щодо Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (ЄСІТС). Вона забезпечить дистанційну комунікацію між судом і учасниками судового процесу шляхом обміну процесуальними документами в електронній формі та надасть можливість громадянам звертатись до суду та брати участь у судових справах онлайн. Роман Бабій голосував "за".

1 червня 2021 року депутат також підтримав ухвалення законопроєкту №5246 "Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо запровадження інформаційно-телекомунікаційної системи досудового розслідування". Кримінально процесуальний кодекс доповнено положеннями, якими закріплюються правові основи використання інформаційно-телекомунікаційної системи досудового розслідування в діяльності учасників кримінального провадження.

Зокрема, передбачається функціональне призначення інформаційно-телекомунікаційної системи досудового розслідування та надання усім учасникам процесу доступу до матеріалів, які зберігаються в цій системі.

Окрім цього, ухваленим документом передбачається, що примірники документів в електронній та паперовій формі, які підписані та погоджені в інформаційно-телекомунікаційній системі досудового розслідування з використанням кваліфікованого електронного підпису, визнаються оригіналами документів.