Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Народний депутат України
  • Член депутатської фракції "Слуга народу"
  • Член Комітету з питань освіти, науки та інновацій

Гришина пообіцяла відстоювати збільшення зарплат для освітян в бюджеті на 2021 рік

18 вересня 2020 року народний депутат України Юлія Гришина пообіцяла відстоювати в бюджеті на 2021 рік збільшення фінансування на систему освіти в частині збільшення зарплат для освітян.
Не виконано
Сказано 18 вересня 2020 р.

Джерело

  • https://iportal.rada.gov.ua/meeting/stenogr/show/7534.html
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=8653
  • https://t.me/Gryshyna_channel/362
  • https://t.me/Gryshyna_channel/364
  • https://t.me/Gryshyna_channel/365
  • Кабінет Міністрів України
  • Департамент інформації та взаємодії з громадськістю  Секретаріату Кабінету Міністрів України

Результат

15 грудня 2020 року Верховною Радою України було прийнято проєкт Закону про Державний бюджет України на 2021 рік ("за" проголосували 289 депутатів). Юлія Гришина підтримала це рішення.

На своїй сторінці у Telegram народний депутат повідомила про те, що 14 грудня на бюджетному комітеті вона відстоювала плідне фінансування освіти та науки у держбюджеті-2021. Хоча вона визнає, що цьогоріч фінансування освіти не буде ідеальним, однак підкреслює, що дечого вдалося досягти. Зокрема, мова йде про закупівлю шкільних автобусів, фінансування НФД, курси підготовки для дітей з ОРДЛО, компенсації відсотків за кредитами на вищу освіту, фінансування санаторійних шкіл тощо.

Щодо підвищення зарплат для освітян у бюджеті-2021 Юлія Гришина зазначила, що підвищення мінімальної заробітної плати учителям та викладачам відбудеться у два етапи: з 1 січня — до 6000 грн та з 1 грудня — до 6500 грн. За словами депутата, спекуляції з приводу підвищення зарплат залежали від того факту, що виплати освітянам тісно пов'язані з підвищенням мінімальної заробітної плати, яку довелося перенести з 1 липня до 1 грудня. Отже, народний депутат підсумувала, що зарплата освітянам та науковцям у 2021 році буде підвищена на 30 відсотків.

"Ще хочу таке маленьке застереження сказати, тому що багато спілкуюся з людьми, які говорять, що: "У зв'язку з тим, що ви підняли мінімальну заробітну плату насправді наслідком цього не буде зростання зарплат, оскільки зростання заробітної плати можливе лише тоді, коли підійматися у тарифній сітці тарифні розряди". Тому я хочу для всіх, теж дуже важливо, сказати, що ми, коли підіймати мінімальну заробітну плату з першого вересня, внесли зміни до перехідних прикінцевих положень державного бюджету і передбачили, що підняття мінімальної заробітної плати корелюється з підняттям першого тарифного розряду, тарифної сітки. Тобто коли підійматися мінімальна заробітна плата, одразу тарифна сітка теж підійматися пропорційно", - прокоментувала Юлія Гришина підняття зарплат для освітян у відео.

За словами народного депутата, попри загальне зменшення фінансування МОНу, збільшення заробітних плат для освітян відбудеться, оскільки держбюджет-2021 передбачає відповідне збільшення мінімальної заробітної плати.

Редакція отримала відповідь на запит від Кабміну щодо фактичних дій народного депутата у межах її компетенції з метою виконання обіцяного, у якій повідомляється про те, що з 18 вересня 2020 року Юлія Гришина не подавала жодних пропозицій, що стосувалися б збільшення фінансування системи освіти або підвищення зарплат для освітян ні до Кабміну, ні до Департаменту гуманітарної та соціальної політики, ні до Департаменту з питань фінансового та економічного розвитку.

Обіцянка отримує статус "не виконано", оскільки дії народного депутата лише опосередковано та не повною мірою сприяли виконанню зобов'язання.