Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Голова Національного Банку України

Шевченко запевнив, що новостворений ринок маркет-мейкерів не забезпечуватиме «приховану емісію»

В інтерв'ю опублікованому 8 жовтня 2020 року голова Національного Банку України Кирило Шевченко запевнив, що новостворений ринок маркет-мейкерів не забезпечуватиме «приховану емісію» – приховане фінансування бюджету.
Архів
Сказано 8 жовтня 2020 р.

Джерело

  • https://zn.ua/ukr/interview/kirilo-shevchenko-mvf-tse-ne-pro-hroshi-tse-pro-doviru.html
  • https://old.bank.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=123437
  • Лист Національного Банку України
  • https://bank.gov.ua/ua/markets/fm-liquidity
  • https://kodeksy.com.ua/pro_natsional_nij_bank_ukraini/statja-51.htm

Результат

За інформацією наданою від 18 серпня 2021 року, Національний банк України ніколи не робив і не робить "приховану" емісію. Нацбанк не виявив фактів прихованої емісії з боку маркет-мейкерів. Випуск в обіг коштів відображається в балансі Національного банку України та в показниках, які регулярно публікуються та аналізуються експертами ринку. Зокрема, на сторінках Офіційного інтернет-представництва Національного банку України в щоденному режимі публікуються оперативні дані про стан ліквідності банків та чинники, що впливають на її зміну. Також Національний банк України, відповідно до ст. 51 Закону України "Про Національний банк України", щоквартально надає необхідну інформацію. Будь-який випуск коштів в обіг відображається в монетарних критеріях ефективності та індикативних цілях програми Stand-By з Міжнародним валютним фондом. Ці показники ретельно аналізуються і перевіряються експертами МВФ.

Отже, уся емісійна діяльність Національного банку України є прозорою. Нагадаємо, що маркет-мейкер – це брокер або дилер, діяльність якого як професійного учасника валютного або фондового ринку полягає у забезпеченні постійних котирувань цін продавця та покупця на певні фінансові інструменти від свого імені або від імені клієнта.