Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Народний депутат України
  • Член депутатської фракції "Слуга народу"
  • Заступник голови Комітету з питань молоді і спорту
  • Представник Уряду у Парламенті

Мокан запевнив, що найближчим часом буде розроблено законопроект про права національних меншин та корінних народів

24 липня 2020 року народний депутат України Василь Мокан запевнив, що найближчим часом буде розроблено законопроект про права національних меншин та корінних народів. "При Гончаруку, потім Шмигаль – ніхто цього не робить", – прокоментувала ведуча ситуацію з розробкою законопроекту про права національних меншин та корінних народів. "А ми це зробимо найближчим часом", – відповів депутат (відео 22:07 по 22:15).
Не виконано
Сказано 24 липня 2020 р.

Джерело

  • https://youtu.be/_EiLl7ggzpg?t=1327
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=70905
  • https://www.youtube.com/watch?v=hjdyUkGaUKw
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=71931

Результат

26 січня 2021 року у Верховній Раді було зареєстровано законопроєкт про внесення змін до деяких Законів України щодо забезпечення мовних прав корінних народів, національних меншин України у сфері освіти № 4648, який має на меті тільки забезпечення захисту мовних прав. Наразі цей документ очікує розгляду. Авторами законодавчої ініціативи виступили представники фракції ОПЗЖ.

31 травня 2021 року у ЗМІ анонсували новий закон про національні меншини. Зокрема, Голова комітету прав людини, деокупації та реінтеграції ТОТ, національних меншин і міжнаціональних відносин Дмитро Лубінець повідомив про те, що планують на рівні закону зафіксувати державний орган, що займатиметься правами національних меншин та матиме окреме фінансування, а також ініціювати перегляд та фіксацію прав національних меншин в Україні. Найближчим часом цей законопроєкт планують зареєструвати у Верховній Раді.

Звертаємо увагу, що народний депутат заявив про реєстрацію законопроєкту найближчим часом, проте до 2021 року не було зареєстровано законопроєктів, які стосувалися б прав національних меншин та корінних народів.

Однак ініційований Президентом України законопроєкт про корінні народи України № 5506 було прийнято у другому читанні та у цілому вже 1 липня 2021 року. В день реєстрації у ВРУ.

Обіцянка отримує статус "не виконано" враховуючи деякі факти, а саме:

- обіцяні ініціативи так і не були реалізовані КМУ у вигляді проєктів законів та не були зареєстровані у ВРУ.

- проєкт закону про корінні народи було розроблено Офісом Президента, а не Кабміном

- провалені терміни виконання обіцянки.