Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Прем'єр-міністр України

Шмигаль у програмі уряду обіцяє надати можливість погашення боргу за рахунок місцевих зовнішніх запозичень, залучених на ремонт доріг

12 червня 2020 року прем'єр-міністр України вніс до Ради програму діяльності уряду. Керівник уряду Денис Шмигаль у програмі уряду обіцяє забезпечити підвищення рівня фінансової спроможності місцевих бюджетів у результаті можливості погашення боргу за рахунок місцевих зовнішніх запозичень, залучених для виконання ремонтно-будівельних робіт на автомобільних дорогах загального користування місцевого значення та комунальної власності.
Виконано
Сказано 12 червня 2020 р.

Джерело

  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=68573
  • Лист Укравтодору

Результат

За інформацією наданою Державним агентством автомобільних доріг України, з метою збільшення фінансової спроможності місцевих бюджетів для ремонтних робіт на автомобільних дорогах чинним законодавством передбачено можливість здійснення обласними радами місцевих запозичень з цією метою, а також можливість погашення та обслуговування боргу за такими запозиченнями за рахунок частини субвенції з державного бюджету.

Зокрема частиною 3 статті 16 Бюджетного кодексу України передбачено, що обласні ради мають право здійснювати місцеві внутрішні та зовнішні запозичення. Частиною 5 статті 74 кодексу передбачено, що видатки на обслуговування місцевого боргу здійснюються за рахунок коштів загального фонду місцевого бюджету. Такий борг може бути погашений із спеціального фонду коштом субвенції з державного бюджету.

За інформацією, наданою Укравтодору облдержадміністраціями, погашення та обслуговування місцевого боргу у 2021 році здійснюють Полтавська та Одеська обласні державні адміністрації за рахунок частини субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на фінансове забезпечення будівництва, реконструкції, ремонту і утримання автомобільних доріг.

Враховуючи це, обіцянці вирішено присвоїти статус «виконано».