Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Прем'єр-міністр України

Шмигаль у програмі уряду обіцяє удосконалити систему конкурсного вступу до закладів вищої освіти

12 червня 2020 року прем'єр-міністр України вніс до Ради програму діяльності уряду. Керівник уряду Денис Шмигаль у програмі уряду обіцяє (програма уряду зобов'язує) удосконалити систему конкурсного вступу до закладів вищої освіти з метою відбору вмотивованих осіб, які спроможні здобувати вищу освіту.
Виконано
Сказано 12 червня 2020 р.

Джерело

  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=68573
  • Лист Міносвіти
  • Звіт уряду від 14.04.2021

Результат

З листа Міносвіти від 24 травня 2021 року стало відомо, що для удосконалення системи конкурсного вступу до закладів вищої освіти з метою відбору вмотивованих осіб, які спроможні здобувати вищу освіту, вдосконалювали умови прийому на навчання для здобуття вищої освіти. Було розширено перелік категорій вступників, які під час вступу до закладів вищої освіти використовуватимуть результати зовнішнього незалежного оцінювання, а також результати єдиного вступного іспиту під час вступу до магістратури. Було забезпечено підвищення вимог до здобувачів та доброчесності вступних випробувань (щодо конкурсних та мінімальних балів на окремі спеціальності). Окрім того, відбувається поетапна відмова від ручного розподілу державного замовлення на користь принципу «бюджетні місця йдуть за кращими вступниками» та формульного розподілу державного замовлення.

Також для надання більшої ваги фаховому вступному випробуванню під час вступу до магістратури запроваджено вагові коефіцієнти – тепер заклад зможе збільшити вагу бала за фахове випробування, залишивши на іспит з іноземної мови щонайменше 25%. Такі новації Умов прийому забезпечать проведення об’єктивного оцінювання рівня володіння іноземними мовами вступниками до магістратури, а також дасть змогу оцінити тенденції до підвищення чи зниження рівня володіння іноземними мовами під час здобуття ступеня бакалавра.

Враховуючи такі вдосконалення конкурсного вступу до закладів вищої освіти, обіцянці присвоєно статус «виконано».