Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Прем'єр-міністр України

Шмигаль у програмі уряду обіцяє удосконалити програми державної підтримки щодо забезпечення громадян житлом

12 червня 2020 року прем'єр-міністр України вніс до Ради програму діяльності уряду. Керівник уряду Денис Шмигаль у програмі уряду обіцяє удосконалити програми державної підтримки щодо забезпечення громадян житлом, у тому числі шляхом іпотечного кредитування.
Виконано
Сказано 12 червня 2020 р.

Джерело

  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=68573
  • https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-vnesennya-zmin-do-postanovi-a1360
  • https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-vnesennya-zmin-do-postanovi-a1360
  • https://www.molod-kredit.gov.ua/pres-tsentr/novyny/diiu-derzhavnoi-prohramy-zabezpechennia-molodi-zhytlom-podovzheno-do-2023-roku
  • https://www.kmu.gov.ua/news/uryad-pidtrimav-iniciativu-prezidenta-pro-zapusk-novoyi-ipotechnoyi-programi-v-mezhah-7-richnih
  • https://www.kmu.gov.ua/npas/deyaki-pitannya-zdeshevlennya-vart-a63
  • https://www.facebook.com/sergey.marchenko.54/posts/10226133633553108
  • https://www.kmu.gov.ua/news/minfin-derzhavna-programa-dostupna-ipoteka-7-dlya-shirokogo-kola-gromadyan-ukrayini

Результат

Вже в рамках першого року каденції уряд забезпечив удосконалення програм державної підтримки щодо забезпечення громадян житлом, наприклад, шляхом нового іпотечного кредитування, тому обіцянці присвоєно статус «виконано».

У грудні 2020 року уряд розширив дію Державної програми забезпечення молоді житлом на 2021-2023 рр.. (постанова № 1360). Як пояснили у Держмолодьжитлі, рішення уряду створює законодавче підґрунтя для забезпечення власним житлом молодих родин по всій країні на значно більш вигідних умовах, ніж ті, що пропонують банківські установи.

Окрім того, вагомим кроком на шляху удосконалення державних житлових програм став запуск нової іпотечної програми, як і було передбачено в цьому пункті програми. 27 січня 2021 року уряд затвердив Порядок здешевлення для громадян вартості іпотечних кредитів, розроблений Мінфіном (постанова № 63).

Нова програма «Доступна іпотека» впроваджується через Фонд розвитку підприємництва шляхом внесення змін до урядових постанов від 24 січня 2020 року № 28 та № 29, відповідно до яких реалізується та фінансується державна програма «Доступні кредити «5-7-9%». За умовами програми, об’єктом іпотеки може бути як квартира, так і приватний будинок не старший шести років. Кредит надається на строк до 20 років. Максимальна вартість об’єкта – 2,5 млн грн, а сума іпотеки – 2 млн грн. Перший мінімальний внесок – 15%. Іпотечна ставка – 7%.