Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено

Буславець у програмі уряду обіцяє демонополізацію та розвиток конкуренції на енергетичних ринках

12 червня 2020 року прем'єр-міністр України вніс до Ради програму діяльності уряду. В.о. міністра енергетики України Ольга Буславець у програмі уряду обіцяє демонополізацію та розвиток конкуренції на енергетичних ринках, разом із комерційним обліком ресурсів.
Виконано
Сказано 12 червня 2020 р.

Джерело

  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=68573
  • https://www.epravda.com.ua/publications/2020/08/3/663629/
  • https://glavcom.ua/economics/finances/zapusk-rinku-gazu-dlya-naselennya-dozvoliv-demonopolizuvati-galuz-700321.html
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3533-17#Text
  • https://ua.interfax.com.ua/news/economic/705545.html
  • https://ua-news.liga.net/economics/articles/kvartal-svobodi-scho-zminilosya-dlya-spojivachiv-gazu-za-tri-misyatsi-roboti-gazovogo-rinku
  • https://www.energy-community.org/implementation/Ukraine.html
  • https://www.energy-community.org/news/Energy-Community-News/2020/11/23.html
  • https://economy.24tv.ua/lichilniki-gazu-1-sichnya-2021-ukrayina-yak-vstanoviti-tsina_n1461360

Результат

Для початку варто зазначити, що діяльність уряду з метою демонополізації та розвитку конкуренції на енергетичних ринках – це тривалий процес, що може стосуватися, як виробників, так і постачальників енергії, а успішність та результативність залежить від багатьох факторів. Теза програми уряду зобов'язує підтримувати таку діяльність щодо енергетичних ринків – на основі цього твердження здійснено верифікацію.

Як зазначає Європейська Енергетична спільнота у звіті від 23 листопада 2020 року, Україна у 2020 році досягла найбільшого успіху в реформуванні газового сектору. Перш за все цьому посприяло запровадження з 1 серпня 2020 року ринку газу для населення: населення може вільно змінювати постачальника; ціни на газ формує ринок (ціни на газ і для промисловості, і для населення прирівняні до цін у ЄС, і залежно від ситуації на ринку вартість ресурсу може суттєво зростати чи знижуватися).

Як пояснюють експерти, запуск ринку газу для населення, який активно лобіював НАК «Нафтогаз Україна», дозволив демонополізувати галузь і дав можливість споживачам самостійно вибирати постачальника. «Одна з переваг повноцінного ринку – конкуренція. Ще до 1 серпня населенню поставляли газ всього 37 компаній, більша частина з яких – так звані газсбути. Це монопольні постачальники газу у всіх областях країни. Але вже до кінця жовтня у газсбутів з'явилися 18 нових конкурентів», – підбивають підсумки перших трьох місяців газового ринку.

Щодо комерційного обліку ресурсів – у період перебування Ольги Буславець на посаді в.о. міністра енергетики, норма про те, що з 1 січня 2021 року споживачам, у яких немає лічильників, газ постачати не будуть, залишалася чинною, також інших змін у закон «Про забезпечення комерційного обліку природного газу» не вносили. Це дає підстави вважати, що «відкату назад» у цьому напрямку не було.

Враховуючи те, що у період перебування Ольги Буславець на посаді в.о. міністра енергетики уряд забезпечував демонополізацію та розвиток конкуренції на газовому ринку, разом із комерційним обліком ресурсів, обіцянці присвоєно статус «виконано».