Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено

Абрамовський у програмі уряду обіцяє забезпечити екологізацію економіки

12 червня 2020 року прем'єр-міністр України вніс до Ради програму діяльності уряду. Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Роман Абрамовський у програмі уряду обіцяє (програма уряду зобов'язує) забезпечити екологізацію економіки за рахунок посилення ефективності використання коштів, отриманих з фактичних обсягів викидів в атмосферне повітря, скидів у водні об’єкти забруднюючих речовин, розміщення відходів, фактичного обсягу радіоактивних відходів.
Не виконано
Сказано 12 червня 2020 р.

Джерело

  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=68573
  • https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-zatverdzhennya-nacionalnoyi-eko-a179
  • https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-zatverdzhennya-nacionalnoyi-eko-a179

Результат

19 жовтня 2021 року міністр захисту довкілля та природних ресурсів Абрамовський написав заяву про відставку. Перш за все очікувалось, що міністр забезпечуватиме реалізацію програмної обіцянки до закінчення каденції уряду.

Нагадаємо, що екологізація – це процес послідовного впровадження нової техніки і технології, нових форм організації виробництва, виконання управлінських та інших рішень, які дають змогу підвищити ефективність використання природних ресурсів з одночасним збереженням природного середовища та його поліпшення на різних рівнях. Підґрунтям екологізації економіки є потенціал зростання обсягів виробництва в умовах збереження і переходу до прискореного поліпшення якісних показників навколишнього природного середовища.

Наприклад, відповідно до економічної стратегії уряду від березня 2021 року, протягом останніх п’яти років підприємства в секторі виробництва сталі в Україні, який є показовим для всієї металургії, здійснили в 1,7 раза менше капітальних інвестицій, ніж у середньому у світі. Застаріле обладнання та ризики невідповідності екологічним нормативам ЄС, які планують зменшення викидів СО2 вдвічі до 2030 року, зменшує конкурентоспроможність української продукції на глобальному ринку та ставить під загрозу експорт на один з основних ринків збуту – ЄС.

Обіцянці присвоєно статус «не виконано».