Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Народний депутат України
  • Член депутатської фракції "Слуга народу"
  • Заступник голови Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування

Качура пообіцяв зробити все можливе, щоб санаторні школи-інтернати були збережені і не були реорганізовані

2 липня 2020 року народний депутат України Олександр Качура пообіцяв зробити все можливе, щоб санаторні школи-інтернати були збережені. "Те, що сьогоднішній день пропонується міністерством освіти, це не є трансформацією. Це є профанацією і знищенням. Саме тому, ми будем стояти до останнього за кожну дитину, яка знаходиться в санаторній школі-інтернаті і за її майбутнє. Ми не дамо викинути їх на вулицю. Ми будемо стояти за те, щоб санаторні школи-інтернати були збережені і ми зробимо все від нас можливе для того щоб ця профанація, як трансформація не відбулася", - заявив він (відео 1:00-2:16).
Не виконано
Сказано 2 липня 2020 р.

Джерело

  • https://www.youtube.com/watch?v=Di8_HNwyCWo&feature=youtu.be&t=91
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=6775
  • https://interfax.com.ua/news/general/737349.html
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_2?id=&pf3516=5138-1&skl=10
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_2?id=&pf3516=5138-1&skl=10
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=11522

Результат

Обіцянка отримує статус "не виконано", оскільки Олександр Качура є співавтором та підтримав ухвалення законопроекту, який не дозволить одночасно закривати санаторні школи-інтернати, однак передбачає їх реорганізацію та ліквідацію з 2022 року після узгодження рішення засновника (обласної ради) з Міністерством освіти і науки України. Реорганізація закладів відповідно до ухваленого закону протирічить заяві депутата про те, що "ми зробимо все від нас можливе для того щоб ця профанація, як трансформація не відбулася". Варто додати, що у пояснювальній записці до законопроекту вказано, що порівняно з минулим роком кількість закладів зменшилася на 1 школу та 1178 учнів.

13 квітня 2021 року Верховна Рада відстрочила до 1 липня 2022 року реорганізацію і ліквідацію санаторних шкіл-інтернатів. Ухвалення законопроекту №5138-1 "Про внесення змін до п.3 розділу Х" Перехідні та прикінцеві положення "закону України" Про загальну середню освіту" щодо розширення можливостей для трансформації освітньої мережі і захисту прав учасників навчально-виховного процесу" в цілому підтримали 276 народних депутатів. Олександр Качура є співавтором законопроекту та голосував "за" його ухвалення.

Згідно із законопроектом, реорганізація та ліквідація спеціальних закладів загальної середньої освіти допускається тільки після узгодження проекту відповідного рішення засновника Міністерством освіти і науки України. Автори пропонують викласти підпункт 8 пункту 3 розділу Х "Прикінцеві та перехідні положення" закону "Про повну загальну середню освіту" в новій редакції, де встановлюється зобов'язання для засновників санаторних шкіл (санаторних шкіл-інтернатів) до 1 липня 2022 після узгодження проекту відповідного рішення змінити тип таких закладів на один з типів установ загальної середньої освіти, які передбачені законом, або припинити такі навчальні заклади шляхом їх реорганізації або ліквідації.

Санаторна школа – це заклад загальної середньої освіти з відповідним профілем, який забезпечує здобуття загальної середньої освіти та відновлення і зміцнення здоров’я учнів (вихованців), які потребують тривалого лікування, а також надання їм медичної допомоги. За інформацією вказаною у пояснювальній записці до законопроекту у 2020/2021 навчальному році в системі освіти функціонують 65 санаторних шкіл з пансіонами (інтернатами) у структурі, у яких навчається 14548 учнів. У порівнянні з 2020 роком кількість закладів зменшилася на 1 школу та 1178 учнів. За оперативною інформацією органів управління освітою державних обласних адміністрацій станом на 25.02.2021 у 8 областях із 21 області, у яких діють санаторні школи, прийняті рішення обласних рад щодо трансформації 18 санаторних шкіл на ліцеї та гімназії, які почнуть функціонувати у новому статусі з 1 липня 2021 року. Рішення по трансформації 19 закладів знаходяться на стадії підготовки, по 28 закладам рішення ще не прийнято.

23 червня 2020 року народні депутати підтримали законопроект №3719, який дозволяє зберегти санаторні школи-інтернати та продовжити набір дітей да таких закладів на один рік. Передбачається, що протягом одного року з дня набрання чинності цим Законом засновники санаторних шкіл (санаторних шкіл-інтернатів) повинні змінити тип таких навчальних закладів на один з типів установ загальної середньої освіти, які передбачені цим Законом, або припинити такі навчальні заклади шляхом їх реорганізації або ліквідації. Олександр Качура підтримав це рішення.