Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Прем'єр-міністр України

Шмигаль у програмі уряду обіцяє реформувати систему визначення потреб та закупівель для потреб оборони

12 червня 2020 року прем'єр-міністр України вніс до Ради програму діяльності уряду. Керівник уряду Денис Шмигаль у програмі уряду обіцяє реформувати систему визначення потреб та закупівель для потреб оборони, що передбачає і створення механізмів конкурентних закупівель та максимальної публічності.
Виконано
Сказано 12 червня 2020 р.

Джерело

  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=68573
  • https://www.slovoidilo.ua/promise/91052.html
  • https://www.slovoidilo.ua/promise/85695.html
  • https://www.kmu.gov.ua/news/minstrategprom-pro-realizaciyu-iniciativ-prezidenta-ukrayini-na-2021-2024-roki
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/808-20#Text
  • https://armyinform.com.ua/2021/10/u-minoborony-rozrahovuyut-do-kinczya-potochnogo-roku-vyjty-na-100-i-uklasty-usi-zaplanovani-kontrakty-po-doz/

Результат

17 липня 2020 року Рада ухвалила законопроєкт «Про оборонні закупівлі», який 12 серпня 2020 року підписав президент Зеленський. З вчасною імплементацією виникали труднощі – деякі підзаконні акти ухвалювались з порушенням визначених термінів. Але згодом, у Мінстратегпромі прозвітували, що ухвалено всі необхідні постанови для імплементації Закону України «Про оборонні закупівлі», який принципово змінює процес придбання державними замовниками озброєння та військової техніки в інтересах Збройних Сил України та інших силових структур.

Цей закон визначає загальні правові засади планування (!), порядок формування обсягів (!) та особливостей здійснення закупівель товарів, робіт і послуг оборонного призначення для забезпечення потреб сектору безпеки і оборони, а також інших товарів, робіт і послуг для гарантованого забезпечення потреб безпеки і оборони, а також порядок здійснення державного і демократичного цивільного контролю у сфері оборонних закупівель. Метою цього закону є визначення правових засад для забезпечення матеріально-технічних і наукових потреб сектору безпеки і оборони держави шляхом ефективного та прозорого здійснення оборонних закупівель із дотриманням заходів захисту національних інтересів, створення конкурентного середовища, запобігання корупції у сфері оборонних закупівель, розвитку добросовісної конкуренції, а також ефективного та прозорого планування, реалізації і контролю за здійсненням оборонних закупівель.

«Так, певні складнощі вніс процес імплементації Закону України «Про оборонні закупівлі», адже 2021 рік є перехідним від старої моделі закупівель до нової. Не для всіх було однозначно все зрозуміло, адже кардинально змінювався процес оборонних закупівель. Але наразі все роз’яснено. І процес закупівель та їх планування рухається вперед», – коментував на початку жовтня Уруський.

Щодо прозорості та конкурентності закупівель, вдалося у серпні 2021 року запустити і Електронний реєстр учасників відбору та виконавців державних контрактів (договорів). Працює у тестовому режимі та потребує додатково фінансування на систему захисту інформації.

Враховуючи такі досягнення, обіцянці вирішено присвоїти статус «виконано».