Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Прем'єр-міністр України

Шмигаль у програмі уряду обіцяє забезпечити реалізацію плану гуманітарного реагування

12 червня 2020 року прем'єр-міністр України вніс до Ради програму діяльності уряду. Керівник уряду Денис Шмигаль у програмі уряду обіцяє сприяти діяльності міжнародних організацій щодо гуманітарного доступу та проведенню гуманітарних операцій на тимчасово окупованих територіях. Реалізація плану гуманітарного реагування.
Виконано
Сказано 12 червня 2020 р.

Джерело

  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=68573
  • https://mtot.gov.ua/ua/minreintegraciii-ta-ukgs-oon-obgovorili-plan-gumanitarnogo-reaguvannja-na-2021-rik
  • https://ukraine.un.org/uk/102687-plan-gumanitarnogo-reaguvannya-2021
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/376-2016-%D0%BF#Text
  • https://www.slovoidilo.ua/promise/82954.html
  • https://www.slovoidilo.ua/promise/84396.html

Результат

Станом на 2021 рік редакція не має підстав вважати, що у найближчому майбутньому Мінреінтеграції та уряд перешкоджатимуть реалізації плану гуманітарного реагування ООН та діяльності міжнародних організацій в цілому. Також, положення про Мінреінтеграції, серед всього іншого, зобов'язує: дотримуватися норм міжнародного гуманітарного права на всій території України; координувати діяльність з надання гуманітарної допомоги цивільному населенню під час збройного конфлікту; взаємодіяти з міжнародними гуманітарними організаціями щодо сприяння наданню гуманітарної допомоги та проведенню гуманітарних операцій. На основі цієї та зазначеної нижче інформації, обіцянці присвоєно статус «виконано».

У 2020 році, особливо в умовах карантинних обмежень, уряд та Мінреінтеграції всіляко сприяли діяльності міжнародних організацій щодо гуманітарного доступу та проведенню гуманітарних операцій на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей. Випадків системних та цілеспрямованих дій влади з метою перешкоджання діяльності міжнародних організацій, виявлено не було.

Окрім того, профільне міністерство сприяло реалізації плану гуманітарного реагування ООН на 2020 рік. Як зазначають в ООН, уряд України перебрав на себе надання деяких послуг, які раніше забезпечувалися гуманітарними організаціями. Зокрема, відбудову пошкоджених унаслідок конфлікту будинків. Редакція це також врахувала, але окремо, оскільки в програмі діяльності є таке зобов'язання (див. виконані обіцянки О. Резнікова).

Щодо реалізації плану гуманітарного реагування ООН на 2021 рік, то Мінреінтеграції підтримало його напрацювання.