Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Прем'єр-міністр України

Шмигаль у програмі уряду обіцяє забезпечити сприяння взаємодії з ЄС в організації протиепідемічних заходів

12 червня 2020 року прем'єр-міністр України вніс до Ради програму діяльності уряду. Керівник уряду Денис Шмигаль у програмі уряду обіцяє забезпечити сприяння взаємодії з ЄС в організації протиепідемічних заходів, зокрема у рамках європейської мережі протидії транскордонним загрозам здоров'ю.
Виконано
Сказано 12 червня 2020 р.

Джерело

  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=68573
  • Лист МОЗ від 2 квітня 2021 року
  • https://eu-ua.kmu.gov.ua/novyny/yak-pandemiya-vplynula-na-vidnosyny-ukrayiny-z-yes-intervyu-olgy-stefanishynoyi-na-ua
  • https://www.slovoidilo.ua/promise/83014.html

Результат

З метою сприяння взаємодії з ЄС в організації протиепідемічних заходів, зокрема у рамках європейської мережі протидії транскордонним загрозам здоров'ю, було затверджено наказ Міністерства охорони здоров’я України від 9 квітня 2020 року «Про призначення Національного координатора з питань Міжнародних медико-санітарних правил».

Національний координатор забезпечує щоденний обмін повідомленнями з державами-учасницями ВООЗ про загрози здоров’ю, які мають ознаки транскордонного поширення, оцінює ризики настання такої події та пропонує інтервенції. Обмін інформацією відбувається за допомогою використання інформаційної платформи ВООЗ «Event Information Site for IHR National Focal Points» та платформи країн ЄС «Early Warning and Response System (EWRS)».

Окрім того, як прозвітувала наприкінці 2020 року Ольга Стефанішина, віце-прем'єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції, взаємодія в організації протиепідемічних заходів посилилася: «ЄС переорієнтував частину своєї допомоги і виділив близько 190 млн євро на підтримку України. Ми отримали кілька траншів гуманітарної допомоги із засобами індивідуального захисту, які були розподілені по лікарнях в регіонах. Там само велика кількість країн: це Польща, Канада, США, країни ЄС також спрямували цю допомогу. Разом з тим ми координували (!) свої зусилля з іншими країнами, залучались до невідкладних заходів (!), які потребували нашої підтримки (Наприклад, на початку та в середині квітня 2020 року літак Національної гвардії доставив до Італії 10 тисяч літрів антисептика на спиртовій основі, як гуманітарну допомогу – ред.).

Враховуючи те, що МОЗ, віце-прем'єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції, уряд сприяли/cприяють взаємодії з ЄС в організації протиепідемічних заходів, зокрема у рамках європейської мережі протидії транскордонним загрозам здоров'ю, обіцянці присвоєно статус «виконано».