Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Народний депутат України
  • Член депутатської фракції "Слуга народу"
  • Член Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики

Заблоцький заявив, що приватні власники сільськогосподарських земель отримають право їх продажу

21 жовтня 2019 року народний депутат України Мар’ян Заблоцький заявив, що скоро приватні власники сільськогосподарських земель отримають право їх продажу.
Виконано
Сказано 23 жовтня 2019 р.

Джерело

  • https://www.facebook.com/580023620/posts/10157044539338621/?app=fbl
  • https://www.radiosvoboda.org/a/zakon-pro-zemliu/30520775.html
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=5095

Результат

31 березня 2020 року Верховна Рада ухвалила законопроект №2178-10 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення".

Документ передбачає, що з 1 липня 2021 року отримають право купувати землю (аграрного призначення) лише громадяни України як фізичні особи. Але один українець має право володіти одночасно не більше ніж ста гектарами. Втім, тут не враховується та земля, якою громадянин володів до набуття чинності законом.

Із 1 січня 2024 року купувати сільськогосподарську землю матимуть право як прості українці, так і юридичні особи. Але за умови, що серед їхніх кінцевих власників є лише громадяни України, українські територіальні громади або держава. Збільшується і кількість землі, якою може володіти одна людина: до 10 тисяч гектарів.

Якщо українець надумав продати свою ділянку, він має враховувати, чи надавав він комусь "переважне право" на її придбання. Якщо надавав, то викупити має той, хто має переважне право на це. Якщо цей покупець передав своє право іншому – то зобов’язаний письмово повідомити власникові землі, кому перейшло переважне право на її викуп.

Переважним правом на викуп землі також можуть користуватися люди, які мають "право постійного користування" чи "право довічного успадкованого володіння" земельними ділянками державної й комунальної власності. Або якщо вони переоформили таке "постійне користування" як оренду. Закон дає їм змогу купити цю землю без торгів, та ще й з розстрочкою платежу до семи років.

Мар'ян Заблоцький голосував "за" цю ініціативу, обіцянка отримує статус "виконано".