Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Віце-прем'єр-міністр України – Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України

Верещук пообіцяла ініціювати законодавчі зміни, які зроблять ЦВК аполітичним органом

12 вересня 2019 року народний депутат України Ірина Верещук пообіцяла ініціювати законодавчі зміни, які зроблять ЦВК аполітичним органом. Верещук: "Я вважаю, що не може бути ЦВК політичним. Я не знаю для чого законодавець визначив саме такі норми, а потім ми із політичних мотивів припиняємо їхні повноваження. Це ж з політичних мотивів, ми розуміємо, що ЦВК нещодавно почало працювати, якби вони були би сторонніми, якби не було закидів у їхній політичності та у заангажованості, напевно, вони б мали спокійно працювати. Я буду ініціювати розгляд або перегляд такого, аби отакі речі були аполітичними" (відео з 5:29 по 5:56). 4 жовтня 2019 року Ірина Верещук повідомила: "Буде новий законопроєкт щодо ЦВК... Я знаю, що мої колеги розробляють такий законопроєкт, щоб там внести чітко, які функції загалом, як її зробити аполітичною. Тому що ця комісія на сьогодні є дуже заполітизованою, коли квоти".
Не виконано
Сказано 12 вересня 2019 р.

Джерело

  • https://youtu.be/YFAzOtN78zc?t=328
  • https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/2793563-u-sluzi-narodu-gotuut-novij-zakon-pro-cvk.html
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/pt2/reports.dep2?PERSON=21010&SKL=10
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/pt2/reports.dep2?PERSON=21010&SKL=10

Результат

Нагадаємо, 11 вересня 2019 року відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, на якому було рекомендовано Верховній Раді розглянути подання Президента України про дострокове припинення повноважень складу Центральної виборчої комісії.

Наступного дня Ірина Верещук пообіцяла ініціювати законодавчі зміни, які зробили б ЦВК аполітичним органом.

4 жовтня 2019 року Верховна рада призначила 17 нових членів ЦВК. У цей же день Ірина Верещук повідомила про те, що збирає інформацію та готує цілісний законопроєкт, за яким відбуватимуться вже наступні призначення.

Станом на 14 червня 2021 року ніякі законодавчі ініціативи, що мають зробити ЦВК аполітичним органом народним депутатом не були зареєстровані, а також не було зафіксовано жодної публічної заяви щодо стану виконання зобов'язання.

Обіцянка отримує статус "не виконано". Відповідно до пункту 2.3.3.2 регламенту аналітичного порталу "Слово і діло" статус обіцянки може бути змінено у разі, якщо при повторному перегляді будуть виявлені якісні зміни, які свідчать про активну діяльність народного депутата з метою реалізації цього зобов'язання.