Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено

Петрашко заявив, що в Раду буде внесена ініціатива щодо змін до системи державних закупівель для локалізації виробництва

10 квітня 2020 року міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України Ігор Петрашко заявив, що в Раду буде внесена ініціатива щодо змін до системи державних закупівель «ProZorro» для локалізації виробництва. «Щодо того, які плани на середньострокову перспективу. Ми вже працюємо над тим щоб змінити систему державних закупівель «ProZorro», тому що має бути локалізація. Це не питання, українська компанія, чи іноземна, бо насправді в державних закупівлях іноземних компаній дуже мало. Але програма локалізації, яка є і ЄС і у Франції, США: якщо ти хочеш отримати доступ до державних закупівель, ти маєш локалізовувати виробництво в Україні. Ми будемо працювати і будемо вносити пропозиції, яким чином змінити цю систему, привести її від абсолютно ліберальної до такої, яка діє в розвинутих країнах», – заявив Петрашко (відео 1:11:07).
Виконано
Сказано 10 квітня 2020 р.

Джерело

  • https://youtu.be/kaIGJyCQCq0?t=4267
  • https://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=69275
  • https://railinsider.com.ua/igor-petrashko-pidtrymka-lokalizacziyi-cze-absolyutno-virna-strategiya/
  • https://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=69275
  • http://eu-ua.org/novyny/komentar-shchodo-zakonoproyektu-no3739-shchodo-zmin-do-zakonu-pro-publichni-zakupivli

Результат

24 червня нардепи «СН» зареєстрували в Раді законопроєкт «Про внесення змін до Закону України «Про публічні закупівлі» щодо створення передумов для сталого розвитку та модернізації вітчизняної промисловості» (про локалізацію). 21 липня ухвалили в першому читанні. Ініціатива також отримала підтримку і міністра Петрашка, а в Офісі віцепрем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції прокоментували: тривають консультації між Україною та ЄС щодо локалізації виробництва.

Водночас уряд відпрацьовує пілотний підхід у згаданому напрямку, який дозволить побачити чи дійсно регулювання державних закупівель через нецінові критерії та механізми для українського машинобудування або в іншій сфері, дадуть очікуваний економічний ефект.

Враховуючи те, що в Раді зареєстрували відповідну ініціативу, яка отримала підтримку, як нардепів в першому читанні, так і профільного міністра, обіцянці присвоєно статус «виконано». Варто зазначити, що міністр не заявляв, що це буде саме урядова ініціатива.

Редакція продовжує слідкувати за іншою обіцянкою міністра, відповідно до якої в системі держзакупівель запровадять принцип локалізації виробництва.