Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Міський голова Тернополя

Надал пообіцяв реалізувати проект по модернізації системи енергопостачання

У Тернополі буде реалізовано проект з модернізації муніципального енергопідприємства "Тернопільміськтеплокомуненерго" – заявив міський голова Сергій Надал. Кошти на реалізацію проекту у сумі 15 млн євро було отримано під кредит від Європейського Банку Реконструкції та Розвитку. Мер зазначив, що проект передбачає встановлення біля кожного будинку індивідуального теплового пункту, який регулюватиме подачу гарячої води і тепла, будівництво котелень на альтернативному паливі (біомасі) та будівництво колекторів на сонячних батареях для підтримки належного рівня тепла в мережі.
Виконано
Сказано 28 вересня 2012 р.

Джерело

  • http://www.rada.te.ua/novyny/13065.html
  • Лист заступника міського голови Тернополя Хімейчука І.С.
  • Лист заступника міського голови Тернополя Стемковського В.В.
  • http://www.rada.te.ua/novyny/44155.html
  • http://www.rada.te.ua/novyny/45896.html
  • https://www.facebook.com/sergij.nadal/posts/1794068157280147
  • https://youtu.be/7xg4J429eY8
  • Лист Тернопільської міської ради від 6 грудня 2019 року
  • Лист Тернопільської міської ради від 23 вересня 2020 року

Результат

Оскільки проводились заходи з реалізації проєкту по модернізації системи енергопостачання, то обіцянка отримує статус "виконано".

Станом на 23 вересня 2020 року в рамках проєкту Європейського банку реконструкції та розвитку «Модернізація системи централізованого теплопостачання міста Тернопіль» за кредитні та грантові кошти з 2013 року по теперішній час проведено наступні заходи:

- встановлено 196 індивідуальних теплових пунктыв у житлових будинках міста на суму 1 063,00 тис. євро;

- виконано роботи із реконструкції котельні на вул. Лесі Українки, 3 на суму 2 692,00 тис. євро;

- проведено реконструкцію теплових мереж від котелень на вул. Лесі Українки, 4 та вул. Київська, 3с на суму 1 614,778 тис. євро;

- проведено технічне переоснащення котелень на вул. Київська, 3с та вул. Купчинського, 14а із заміною циркуляційних насосів на енергоефективні на суму 751,348 тис. євро.

Встановлені індивідуальні теплові пункти у житлових будинках міста дозволяють споживачам економити близько 30% коштів за послуги централізованого теплопостачання та цілодобово отримувати гарячу воду під час опалювального періоду.

Нагадаємо про попередній перебіг подій:

Відповідно до листа Тернопільської міської ради від 16 січня 2015 року, по проекту "Модернізація та реконструкція системи централізованого теплопостачання міста Тернополя" – рішенням міської ради від 17 травня 2012 року №6/21/14 КП ТМ "Тернопільміськтеплокомуненерго" Тернопільської міської ради надано дозвіл на отримання 10 мільйонів євро кредиту від Європейського банку реконструкції та розвитку. Крім того, КП "Тернопільміськтеплокомуненерго" отримало інвестиційний гранд Партнерства з енергоефективності та Навколишнього середовища в Східній Європі у сумі 5 мільйонів євро. 09 липня 2014 року між Тернопільською міською радою та Європейським банком реконструкції та розвитку підписано договір гарантії та підтримки Програми пріоритетних інвестицій з модернізації системи централізованого теплопостачання у місті Тернополі. По проекту "Модернізація системи централізованого теплопостачання міста Тернополя" – 26 травня 2014 року між Тернопільською міською радою та Міжнародним банком реконструкції та розвитку підписано угоду про позику.

Даний Проект спрямований на підвищення енергоефективності системи централізованого теплопостачання м. Тернополя, зменшення споживання газу, підвищення рівня енергоефективності, збільшення використання альтернативних джерел енергії.

Відповідно до листа Тернопільської міської ради від 4 серпня 2015 року, 10.07.2012 року Тернопіль приєднався до Угоди Мерів - ініціативи ЄС, котра охоплює регіональні та місцеві органи влади, які беруть на себе зобов'язання підвищувати енергоефективність та збільшити на 20% використання відновлювальних джерел енергії на своїх територіях, скоротити на 20% енергоспоживання в пріоритетних муніципальних секторах та скоротити викиди CO2, щонайменше на 20% до 2020 року.

У відповідності до рішення Тернопільської міської ради від:

- 29.11.2013 р. №6/39/2 затверджено План дій сталого енергетичного розвитку (ПДСЕР) м. Тернопіль;

- 27.01.2015 р. №6/55/4 затверджено Програму енергоефективності, енергозбереження та термомодерації будівель житлового фонду м. Тернополя на 2015-2020 роки.

2 лютого 2016 року стало відомо, що Міжнародний банк реконструкції та розвитку виділить Тернополю 25 мільйонів доларів на термомодернізацію. «Тернопільміськтеплокомуненерго» отримає кошти на проведення реконструкції дев’яти котелень, будівництва двох когенераційних станцій, облаштування 311 індивідуальних теплових пунктів та автоматичної системи управління технологічними процесами, які дозволять в режимі реального часу відслідковувати стан роботи системи теплопостачання.

23 березня 2016 року представники Світового банку презентували бізнес-план створення «револьверного фонду» (автоматично поновлювального фонду) з якого буде здійснюватися фінансування енергоефективних заходів у місті Тернополі.

Впродовж 2017-2018 років у Тернополі встановили 120 індивідуальних теплових пунктів (ІТП). Загалом, заплановано встановити 750 таких ІТП по усьому місту. Це дасть змогу забезпечити цілодобове постачання гарячої води.

2 грудня 2019 року міський голова Сергій Надал у своєму звіті зазначив, що триває реалізація проєкту з енергозбереження, а саме встановлення індивідуальних теплових пунктів в багатоповерхових будинках, ремонт і заміна систем теплопостачання, також реконструкція та будівництво сучасних котелень. У 2019 році замінили повністю системи теплопостачання на житлових масивах "Сонячний" та "Східний", запущено котельню на вул. Лесі Українки, що дозволило надати цілодобове гараче водопостачання жителям зазначених масивів (відео 16:43-17:24).

За інформацією Тернопільської міської ради від 6 грудня 2019 року, наразі в місті встановлено 164 індивідуальних теплових пункти у житлових будинках в рамках проєкту модернізації системи централізованого теплопостачання. За кредитні кошти проведено технічне переоснащення котелень на вул. Київська, 3с та вул. Купчинського, 14а із заміною циркуляційних насосів на енергоефективні. На котельні за адресою вул. Київська, 3с замінено п’ять циркуляційних насосів на енергоефективні, а на котельні за адресою вул. Купчинського, 14а замінено два циркуляційні насоси. Переоснащення лише однієї котельні на вул. Київській, 3с дозволило підприємству теплових мереж за опалювальний сезон 2018-2019 рр. скоротити споживання електроенергії на 35%.