Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено

Гончарук у програмі обіцяє розвивати внутрішній ринок державних цінних паперів

4 жовтня 2019 року Верховна Рада України ухвалила програму діяльності уряду. Прем'єр-міністр Олексій Гончарук у програмі обіцяє розвивати внутрішній ринок державних цінних паперів шляхом розвитку інституту первинних дилерів та запровадження маркет-мейкерства, збільшення частки державних внутрішніх запозичень, поступового переходу до випуску ОВДП лише в гривні, проведення аукціонів з розміщення ОВДП на міжнародній торговельній платформі та включення ОВДП до індексу JP Morgan EMBI, запровадження активних інструментів управління державним боргом на внутрішньому ринку (зокрема РЕПО операцій, валютних свопів, деривативів, switch та buy-back операцій).
Не виконано
Сказано 4 жовтня 2019 р.

Джерело

  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=66959
  • https://www.kmu.gov.ua/uryad-ta-organi-vladi/team
  • https://program.kmu.gov.ua/meta/vitrati-platnikiv-podatkiv-na-obslugovuvanna-borgiv-zmensuutsa
  • https://www.epravda.com.ua/columns/2020/04/21/659479/

Результат

Відповідно до інформації урядового сайту «Програма діяльності Кабінету Міністрів України», який створено для моніторингу діяльності уряду та міністерств, від 14 лютого 2020 року, розвиток внутрішнього ринку державних цінних паперів – віднесено до подальших запланованих дій уряду. Не було деполітизовано функцію з управління боргом. Не вдалося залучити банківську систему до розвитку інституту маркетмейкерів та формування попиту на деривативи серед юридичних осіб.

Відставку прем'єр-міністра Олексія Гончарука «за власним бажанням» було розцінено, як відмову від розвитку ринку.

Протягом шести місяців каденції уряду не вдалося в повній мірі (відповідно до складових) розвинути внутрішній ринок державних цінних паперів, тому обіцянка «не виконана».