Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Народний депутат України
  • Заступник голови депутатської фракції "Слуга народу"
  • Заступник голови Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України

Савченко в передвибочій програмі пообіцяла законодавчо врегулювати право володіння зброєю

19 червня 2019 року на сайті ЦВК була зареєстрована передвиборча програма політичної партії "Слуга народу" за списком якої йшов кандидат в народні депутати з обіцянкою законодавчо врегулювати право володіння зброєю.
Не виконано
Сказано 19 червня 2019 р.

Джерело

  • https://www.cvk.gov.ua/pls/vnd2019/wp502pt001f01=919pf7171=403.html
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=10265
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_dep?vid=6&kod=265

Результат

4 березня 2021 року Верховна Рада не змогла ухвалити у першому читанні жоден з двох законопроєктів про обіг цивільної вогнепальної зброї в Україні. Зокрема, це проєкти законів № 4335 та № 4335-1.

Проєкт закону № 4335 "Про обіг цивільної вогнепальної зброї та бойових припасів до неї" передбачає, що за аналогією з посвідченням водія, запровадять посвідчення власника зброї. На кожну одиницю зброї впроваджуватиметься також технічний паспорт, де будуть вказані відомості про власника та серійний номер зброї.

Проєкт закону № 4335-1 "Про цивільну зброю та боєприпаси" встановлює право на володіння зброєю та боєприпасами, а також створює реєстр цивільної зброї, власником якого є Мін’юст. Він також визначає: умови, порядок та правила придбання зброї і боєприпасів фізичними і юридичними особами, порядок володіння зброєю, її зберігання, переміщення, застосування, умови позбавлення права на володіння зброєю та її вилучення, порядок організації курсів з підготовки власників зброї, перелік повноважень органів державної влади та управління у сферах обігу зброї та боєприпасів і надання послуг, пов'язаних із використанням зброї та боєприпасів, використання зброї суб’єктами господарювання, що мають ліцензію на здійснення охоронної діяльності, запровадження ліцензування діяльності у галузі виробництва зброї та боєприпасів військового призначення, обіг пневматичної зброї, вимоги щодо набуття зацікавленими особами права на зброю, та посилює відповідальність за незаконне використання зброї.

За прийняття за основу проєкту закону № 4335 проголосували лише 88 депутатів. Також нардепи відмовились направити цей документ на доопрацювання до комітету і суб’єкту законодавчої ініціативи. Проєкт закону № 4335-1 підтримали лише 74 парламентарі. Однак повернення законопроєкту у комітет підтримали лише 173 народні обранці.

Народний депутат від партії "Слуга народу", яка обіцяла в передвиборчій програмі законодавчо врегулювати право володіння зброєю та була присутньою під час голосування, не підтримала ухвалення ініціатив навіть за основу, тому обіцянка отримує статус "не виконано".

Статус обіцянки може бути змінено в разі перегляду народними депутатами своєї позиції у стінах парламенту щодо цього питання.