Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Народний депутат України
  • Член депутатської фракції "Слуга народу"
  • Голова Комітету з питань екологічної політики та природокористування

Бондаренко у передвиборчій програмі пообіцяв перезапустити неефективні чи скомпрометовані антикорупційні органи

19 червня 2019 року на сайті ЦВК була зареєстрована передвиборча програма політичної партії "Слуга народу ", за списком якої йшов кандидат в народні депутати Олег Бондаренко з обіцянкою забезпечити реальну незалежність антикорупційних органів, перезапустивши неефективні чи скомпрометовані органи.
У процесі
Сказано 19 червня 2019 р.
Контроль виконання через 2 мiсяцi.

Джерело

  • https://www.cvk.gov.ua/pls/vnd2019/wp502pt001f01=919pf7171=403.html

Результат

2 жовтня 2019 року ВРУ ухвалила законопроект №1029 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення ефективності інституційного механізму запобігання корупції. Ініціатива передбачає:

1) змінити форму урядування НАЗК з колегіальної на одноосібну. Голову агентства призначатиме на посаду КМУ відповідно до подання конкурсної комісії за результатами відкритого конкурсного відбору.

2) змінити порядок формування та склад конкурсної комісії з відбору Голови Національного агентства, забезпечивши участь представників міжнародних організацій у роботі конкурсної комісії.

3) з метою посилення спроможності Національного агентства здійснювати покладені на нього функції, забезпечення гарантій його незалежності:

- усунути законодавчі прогалини для забезпечення належного доступу Національного агентства до реєстрів та баз даних, адміністратором (держателем) яких є державні органи, зокрема до відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань, Єдиного державного реєстру прав на нерухоме майно, а також доступу до інформації про вчинені нотаріальні дії, інформації, що міститься у системі депозитарного обліку цінних паперів;

- встановити, що Національне агентство має право отримувати інформацію з відкритих баз даних, реєстрів іноземних держав, у тому числі після внесення плати за отримання відповідної інформації, якщо така плата вимагається для доступу до інформації;

5) встановити, що Національне агентство визначає порядок відбору декларацій для проведення обов'язкової повної перевірки та черговість такої перевірки на підставі оцінки ризиків, а також визначає порядок автоматизованого розподілу обов'язків з проведення повної перевірки між уповноваженими особами Національного агентства. Це дасть змогу належним чином впорядкувати проведення повної перевірки, зосередивши її насамперед на перевірці декларацій з високим ризиком, а також встановити об’єктивний та прозорий розподіл перевірок серед уповноважених працівників агентства.

Після ухвалення закону, КМУ 15 січня 2020 року призначив нового очільника НАЗК – Олександра Новікова. 25 травня НАЗК розпочали перевірку декларацій за новою процедурою, керуючись системою логічного та арифметичного контролю.

3 грудня 2019 року Верховна Рада ухвалила законопроект №2116 "Про внесення змін до Закону України "Про Державне бюро розслідувань" щодо удосконалення діяльності Державного бюро розслідувань", документ стосується перезавантаження ДБР. "Слуга народу" віддала 224 голоси "за".

«Слово і діло» очікує завершення процедури зміни керівництва САП для надання відповідного статусу обіцянки.