Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Народний депутат України
  • Член депутатської групи "ДОВІРА"
  • Секретар Комітету з питань транспорту та інфраструктури

Вацак у передвиборчій програмі пообіцяв подолати жахливе соціальне забезпечення

14 червня 2019 року на сайті ЦВК була зареєстрована передвиборча програма Геннадія Вацака з обіцянкою подолати жахливий соціальне забезпечення.
У процесі
Сказано 14 червня 2019 р.
Контроль виконання через 2 мiсяцi.

Джерело

  • https://www.cvk.gov.ua/pls/vnd2019/wp407pt001f01=919pf7201=15858.html
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=5772
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=6884
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=7338

Результат

2 червня 2020 року Верховна Рада ухвалила Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення соціальних гарантій для окремих категорій осіб" (законопроект було зареєстровано за №2494).

Закон передбачає збільшення розміру допомоги на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування, яка призначається відповідно до Закону України "Про державну допомогу сім’ям з дітьми", з 2 до 2,5 прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, а на дітей з інвалідністю - до 3,5 прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

При визначенні права на призначення допомоги на дітей одиноким матерям відповідно до цього Закону застосовуватимуться умови, встановлені для призначення державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям у порядку, затвердженому Кабінетом Міністрів України.

Законом розширено коло осіб, які матимуть право на призначення державної соціальної допомоги на догляд відповідно до Закону України "Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю", також одинокими особами, які досягли 80-річного віку, та які за висновком лікарсько-консультативної комісії потребують постійного стороннього догляду і одержують пенсію відповідно до законів України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" або "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб". Державна соціальна допомога на догляд таким особам призначатиметься у розмірі 40 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, за рахунок коштів Державного бюджету України.

Законом встановлено допомогу відповідно до Закону України "Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям" на здобуття економічної самостійності малозабезпеченій сім’ї, яка надається у вигляді одноразової безвідсоткової поворотної фінансової допомоги непрацюючій працездатній особі з числа членів малозабезпеченої сім’ї для організації підприємницької діяльності та виведення сім’ї з бідності. Порядок надання такої допомоги, її розмір та умови повернення визначатиме Кабінетом Міністрів України.

Народний депутат Геннадій Вацак "не голосував" за цей документ.

14 липня 2020 року Верховна Рада прийняла законопроект №2013 "Про внесення змін до статті 8 Закону України "Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування" щодо підвищення розміру стипендії та щорічної допомоги".

Документ встановлює виплату стипендії у підвищеному розмірі не менше 150% прожиткового мінімуму на одну особу та щорічної грошової допомоги на придбання навчальної літератури дітям-сиротам та дітям, позбавлених батьківського піклування.

Геннадій Вацак проголосував "за".

2 вересня 2020 року Верховна Рада прийняла в другому читанні законопроект №2031 "Про внесення змін до статті 3 Закону України "Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю" щодо підвищення особам з інвалідністю з дитинства надбавки на догляд.

Законопроект передбачає підвищення виплат на догляд за дітьми з інвалідністю інвалідами дитинства. Для людей з інвалідністю з дитинства з підгрупи А групи І надбавку збільшать з 75% прожиткового мінімуму прожиткового мінімуму для людей, які втратили працездатність, до 150% прожиткового мінімуму.

Людям з інвалідністю з дитинства, з підгрупи Б групи І надбавка збільшиться з 50% до 100% прожиткового мінімуму. Самотні люди, які потребують постійного стороннього догляду і відносяться до ІІ і ІІІ групи отримуватимуть надбавку на догляд за ними в розмірі 75% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Раніше вона становила 15% від зазначеної суми.

Геннадій Вацак "не голосував" за цю ініціативу.