Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено

Бригинець пообіцяв не голосувати за законопроект про антикорупційний суд, якщо там поєднають суд з НАБУ, і якщо це буде спеціальний, а не спеціалізований суд

15 лютого 2018 року народний депутат України Олександр Бригинець пообіцяв не голосувати за законопроект про антикорупційний суд, якщо там поєднають суд з НАБУ, і якщо це буде спеціальний, а не спеціалізований суд (відео: 37:57-38:26).
Не виконано
Сказано 15 лютого 2018 р.

Джерело

  • https://youtu.be/b7huq8sk6Fs?t=37m57s
  • https://www.bbc.com/ukrainian/features-44366755
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=18885
  • https://112.ua/politika/parlament-prinyal-zakon-ob-antikorrupcionnom-sude-448744.html

Результат

7 червня 2018 року ВРУ ухвалила проект закону №7440 про Вищий антикорупційний суд. Відзначається, що новостворений суд - це спеціалізований суд, а не спеціальний, що розглядатиме справи проти топ - корупціонерів, які підслідні НАБУ. Олександр Бригинець очевидно змінивши свій погляд, або під тиском натиснув "за" під час ухвалення ініціативи, хоча раніше обіцяв, що не підтримає з'єднання антикорупційного суду виключно з НАБУ.

Зокрема, даючи обіцянку про умови свого голосування, і говорячи про те, що ВАКСУ і НАБУ не мають працювати як єдине ціле, нардеп Олександр Бригинець наводив приклад Генпрокуратури: "Ми боремося роками, щоб розірвати прокуратуру і суд, щоб вони не працювали разом, а змагалися. Ми цього добилися нарешті. Тепер хочуть з’єднати НАБУ суд, щоб вони разом працювали і вирішували свої справи між собою". Очевидно, що народний депутат має на увазі те, що в Генпрокуратури забрали функцію слідства. Однак у кінцевому документі, ухваленому радою, Антикорупційний суд розглядає справи виключно НАБУ, а НАБУ передає свої справи виключно до ВАСУ, що означає, відповідно до позиції Олександра Бригинця, що НАБУ і ВАКСУ з'єднані.

Оскільки нардеп не дотримався умови, відповідно до якої обіцяв голосувати за законопроект, вважаємо обіцянку невиконаною.